Obavijesti

News

Komentari 22

Preselili su učenike iz škole za slijepe jer im se škola urušava

Preselili su učenike iz škole za slijepe jer im se škola urušava
1

Roditelji djece koja moraju seliti tvrde da nigdje u Hrvatskoj ne postoje stručnjaci koji bi bili u stanju kroz poludnevni boravak raditi s njihovom odraslom djecom

VIDEO

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek koji su nastavu pohađali u zagrebačkoj Nazorovoj ulici od ponedjeljka će u školske klupe sjesti u Kušlanovoj ulici. Ukupno je riječ o 20 djece. Roditelji su ogorčeni.

- Moja Anita rodila se sa svega 640 grama, slijepa je, ima autizam i mentalnu retardaciju te oštećenje mozga. Takva djeca boje se zvukova, a zbog bilo kakvih promjena završe kod psihijatra – uzrujano priča mama Tatjana Babijaš (52) iz Zagreba. Samohrana majka četvero djece strepi kako će najmlađa Anita (18) podnijeti premještaj, a još više je ljuti što se sve odigralo u samo nekoliko dana.

- Obavijest o promjeni stigla je u četvrtak, a vidim da su pismo poslali 1. rujna. Škola počinje u ponedjeljak. Prostori u koje djeca idu su neadekvatni. Namijenjeni su školovanju slijepe i slabovidne djece bez većih oštećenja, pa nemaju prilagođene WC-e, učionice su male, u njima nema prostora za odmor, nemaju gdje izaći u park – objašnjava ona.

Anita kreće u drugi razred srednje škole po prilagođenom programu. Razlog preseljenju, stoji u dopisu roditeljima, tehničke je naravi. Tijekom ljeta u staroj i derutnoj zgradi počelo je prokišnjavati.

- U zgradi su se urušila dva stropa i postoji opasnost od toga da se sve sruši. Meni je sigurnost djece prioritet i zbog toga sam odlučila preseliti nastavu u Kušlanovu – rekla je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Diana Kralj dodajući da ne zna zašto se roditelji bune jer novi prostor u Kušlanovoj još nisu ni vidjeli. Na upit hoće li djeca ondje imati jednake uvjete, odgovorila je:

- Bit će na sigurnom, to je najvažnije. Roditelji ne mogu očekivati iste uvjete kao u Nazorovoj, ali ne mogu riskirati da nekome padne strop na glavu – rekla je.

Za problem znaju od srpnja, kad je o svemu obavijestila Ministarstvo socijalne skrbi, no zbog korištenja godišnjih odmora povjerenstvo koje je trebalo odlučiti o saniranju oštećenja sastalo se tek u četvrtak. U ponedjeljak će odlučiti hoće li u Kušlanovoj graditi novi paviljon za djecu iz Nazorove ili će ih zbrinuti na drugi način u postojećim uvjetima. 

Ministarstvo čeka elaborat

Ministarstvo je od Centra Vinko Bek zatražilo tri ponude sudskih vještaka za izradu elaborata zatečenog stanja radi osiguranja dokaza sigurnog korištenja građevine od ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke - rekli su iz Ministarstva dodajući da će o budućnosti zgrade odlučiti kad im taj elaborat stigne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava