Obavijesti

News

Komentari 160

Štefica s bolesnom kćeri živi u trošnoj kući, a drugu školuje

Štefica s bolesnom kćeri živi u trošnoj kući, a drugu školuje
6

Štefica Lendl je radila 25 godina kao njegovateljica i upješno se brinula o dvije kćeri. Maja je studentica, a Ana je stopostotni invalid. Sad su ih pritisnuli dugovi

VIDEO

Štefica Lendl iz Zagreba radila je 25 godina kao njegovateljica i upješno se brinula o dvije kćeri. Maja je studentica, a Ana je stopostotni invalid. Sada su ih pritisnuli dugovi i kažu da su dosegnule egzistencijalno dno. 

- Imam više od 65.000 kuna raznih dugova koji su se nakupljali godinama. Iscrpljena sam materijalno, fizički i u svakom drugom smislu. Ne znam više što učiniti i odakle krenuti, a nešto moram poduzeti - objašnjava Štefica Lendl (54) samohrana majka iz zagrebačke Dubrave. 

Igor Kralj/PIXSELL

Stvari su krenule nizbrdo prije sedam godina. Do tada, Štefica je uspjela balansirati između posla i brige o obitelji, posebice o teško bolesnoj Ani koja se rodila s nizom dijagnoza. Nepokretna je, ne priča, ne može gutati krutu hranu. Štefica je radila kao njegovateljica u domu umirovljenika, no prije sedam godina dobila je reumatoidni artritis i odlučila je posve se posvetiti svojoj kćeri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Uzela sam status njegovateljice i danas gorko žalim zbog toga. Prihodi su mi 2500 kuna, a Ana dobije još 1250 kuna invalidnine. Iako su nam potrebe zbog njezinog zdravstvenog stanja daleko veće, nekako bismo se i s tim snašle da nije svih ostalih dugova koje imam prema plinari i Holdingu, a plaćam i sestrin kredit - govori u dahu Štefica i priznaje da ju je sram što javno traži pomoć, ali više nema izbora

Igor Kralj/PIXSELL

Maja je izašla kako bi izbjegla susret s novinarima. Naime, njih tri su same na svijetu i nemaju rodbine ni obitelji koja bi im pomogla. Štefica se s mužem razdvojila prije 20 godina, no nastavio je živjeti u istom kućanstvu i povremeno im je financijski pomagao. No prije sedam godina odselio se i od tada za djecu više ne pita. Da stvar bude gora, Štefici je prije tri godine preminula sestra. 

- Od nje sam naslijedila stan od 20-tak kvadrata koji je počela graditi uz moju kuću, no uz nasljedstvo sam dobila i obvezu plaćanja kredita za uređenje tog stana. I sad sam u šah mat poziciji. Moja kuća od 50 kvadrata se raspada na sve strane i nemam novca za uređenje, a sestrin stan nemam čime ni kako dovršiti pa i to propada. Očajna sam - nastavlja Štefica pokazujući zidove pune vlage, a najveća mrlja upravo je iznad kreveta u kojem spava s Anom. 

Kad kiši, voda im kaplje po krevetu pa je skupljaju. Kako ne bi ostala i bez nekretnina, redovito plaća rate kredita. Kad se pribroje režije, na kraju mjeseca im ne ostane ni za hranu. 

Igor Kralj/PIXSELL

- Jedemo u pučkoj kuhinji. Imamo pravo na jedan obrok po danu, što nije dovoljno za nas tri. Gladujemo - kaže ona spuštajući pogled. Nema pravo na socijalnu pomoć jer ima status njegovatelja i nekretnine u svom vlasništvu. Kaže da je pokušala prodati kuću kako bi namirila dugove, no u agenciji su joj rekli da joj kuća vrijedi koliko i manji stančić. 

Nema pravo ni na asistenta koji bi joj pomagao u brizi oko kćeri, jer ima status njegovatelja. Sitna i krhka jedva podiže kćer, pa priznaje da nisu zajedno izašle najmanje pet godina.

 - Kad trebamo na kontrolu ili se razboli zovem Hitnu. Fizički to više ne mogu - objasnila je dodajući kako mlađa kćer cijelo vrijeme uči i jako je ponosna na nju jer je ove godine postala brucoš na Filozofskom fakultetu. Nju ne želi dodatno opterećivati, a tvrdi da joj nitko od susjeda također ne pomaže. Prepuštene su same sebi. Stoga moli ljude koji joj mogu pomoći financijski ili radom da uredi svoju kuću i sestrin stan da da joj pomognu.

Njezin broj telefona je 091/7969322, a broj žiro računa u Zagrebačkoj banci je IBAN: HR 8423600003116741554. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...