Obavijesti

News

Komentari 95

Assange se obratio javnosti: Obama, zaustavi lov na vještice

Assange se obratio javnosti: Obama, zaustavi lov na vještice
18

Osnivač WikiLeaksa, koji je dobio azil u Ekvadoru, obratio se javnosti s balkona veleposlanstva te zemlje u Londonu. Zatražio je od SAD-a da poštuje WikiLeaks

VIDEO

S vama ste doveli i oči svijeta. Velika Britanija nije odbacila Bečku konvenciju prije koju noć, jer ste vi bili tu, poručio je osnivač WikiLeaksa Julian Assange u nedjelju s balkona veleposlanstva Ekvadora u Londonu.

Zahvalio se svima koji su u njega i koji se i dalje bore za pravdu, kao i svim latinoameričkim državama koje ga podržavaju.

 - Hvala i osoblju ovog veleposlanstva na svom gostoprimstvu, unatoč svim prijetnjama koje su dobili - dodao je Assange, koji je također pozdravio i svoju obitelj i djecu s nadom da će što prije ponovno biti skupa. 

Osnivač Wikileaksa je pozvao i SAD i predsjednika Obamu da učini "pravu stvar i zaustavi lov na vještice protiv Wikileaksa kojeg provodi njegova Vlada. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kao što WikiLeaks stoji pod prijetnjom, tako stoji i sloboda izražavanja i zdravlje svih naših društava - rekao je Assange.

- Moramo iskoristit ovaj trenutak da natjeramo vladu SAD-a da jasno artikulira odluku koja je pred njima. Hoće li se vratiti izvornim vrijednostima Ustava SAD-a ili će hodati po rubu, a onda i nas povući u opasan i mračan svijet u kojem novinari upadaju u zamku tišine zbog straha od progona, a građani istinu šapuću u mraku - rekao je osnivač Wikileaksa. 

U govoru, dugom tek 15-ak minuta, podsjetio je i na slučaj Bradleyja Manninga. On se zbog curenja informacija nalazi već 815 dana u pritvoru bez suđenja. 

Kad je završio govor, Assange je s uzdignuta dva prsta u znak pobjede ušao u veleposlanstvo.

Ispred zgrade veleposlanstva okupili su se brojni novinari, policija i pristaše Assangea. 

Odvjetnik: Hvala Ekvadoru na azilu

Assangeov pravni savjetnik Baltasar Garzon rekao je da je Assange jako zahvalan ljudima i predsjedniku Ekvadora na azilu, te je poručio da se uvijek borio za pravdu. 

Assange je ekvadorskom veleposlanstva u Londonu pronašao utočište posljednja dva mjeseca. 

Assange je suočen s izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a on sve poriče. Ekvadorski predsjednik predložio je da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom uz obećanje da neće biti izručen u neku treću zemlju, piše BBC.

Britanske vlasti upozorile su ga da će biti uhićen ako napusti veleposlanstvo. Iako je na Twitteru WikiLeaksa objavljeno da će izjavu dati ispred zgrade, učinio je to s balkona jer su  britanske vlasti ranije upozorile da stepenice veleposlanstva spadaju pod britanski teritorij i da će službenici primjereno djelovati ako izađe iz zgrade. 

Podsjetimo, Assange se u ekvadorskom veleposlanstvu krije od 19. lipnja, a u četvrtak mu je odobren politički azil.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a