Obavijesti

News

Komentari 84

Benedikt XVI. dobiva imunitet od progona za zlostavljanja?

Benedikt XVI. dobiva imunitet od progona za zlostavljanja?
1

Njegov ostanak u Vatikanu nužan je, inače bi mogao biti ugrožen. Nigdje drugdje ne bi imao imunitet i sigurnost, otkrio je jedan od vatikanskih dužnosnika

VIDEO

Ostanak pape Benedikta XVI. u Rimu osigurat će mu privatnost i sigurnost, ali i pravnu zaštitu od progona u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja širom svijeta, tvrde pravni stručnjaci i crkveni izvori. 

- Njegov ostanak u Vatikanu nužan je, inače bi mogao biti ugrožen. Nigdje drugdje ne bi imao imunitet, ne bi imao ovlasti i sigurnost - otkrio je jedan od vatikanskih dužnosnika koji je želio ostati anoniman, 

Podrazumijeva se da papa preostale godine treba voditi 'dostojanstven život', a odlaskom u neku drugu državu o papinoj sigurnosti brinula bi neka druga policija koja, za razliku od vatikanske, nije upućena u njegove navike. Također, ukoliko se preseli u neku drugu državu, postoji mogućnost da to mjesto postane središte hodočasnika, što bi bilo komplicirano za Crkvu. Postoji i problem tužbi za zlostavljanje, piše Reuters.

Već je 2010. godine Benedikt XVI. u jednoj tužbi naveden kao branjenik uz tvrdnju da kao kardinal 1995. nije ništa poduzeo. Navodno mu je bilo rečeno da je svećenik u Americi više nekoliko desetljeća ranije zlostavljao dječake u školi za gluhu djecu.

Odvjetnici su povukli tužbu prošle godine, što je u Vatikanu dočekano kao velika pobjeda koja dokazuje da papa ne može odgovarati za postupke svećenika zlostavljača. Kad prestane biti papa, Benedikt više neće biti monarh Države Vatikanskoga Grada, ali će zadržati vatikansko državljanstvo i boravište.

Novi papa već u prvoj polovici ožujka?

Konklave na kojima će se birati nasljednik papa Benedikta XVI. mogle bi se okupiti i prije 15. ožujka, najavio je šef ureda za tisak Svete stolice Federico Lombardi. 

Prema apostolskom ustavu konklave trebaju početi 15-20 dana nakon početka razdoblja upražnjene stolice, dakle nakon 28. veljače u 20 sati kada prestaje papinstvo Josepha Ratzingera. Raniji početak konklave navodno su zatražili i mnogi kardinali. Novog Papu bi katolički svijet mogao dobiti već u prvoj polovici ožujka.

Benedikt XVI. će 28. veljače u 17 sati iz Vatikana helikopterom otići u papinski ljetnikovac u Castelgandolfu, oko 40 km južno od Rima i tamo će ostati oko dva mjeseca. Toliko vremena je još potrebno da se završe radovi na obnovi zgrade bivšeg samostana koji će postati stalnom rezidencijom Josepha Ratzingera, piše Večernji list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa