Obavijesti

News

Komentari 2

Berlusconi: Osjećam se kao Mussolini, no ja nisam diktator

Berlusconi: Osjećam se kao Mussolini, no ja nisam diktator
3

Dug Italije je 1900 milijardi eura. Europska unija poslat će u Rim stručnjake koji će početi snimati stanje ekonomije i financija. Ne žele da se ponovi slučaj Grčke

VIDEO

Prijevremeni parlamentarni izbori trebali bi se održati u veljači sljedeće godine, a ja se neću kandidirati za premijera, izjavio je danas Silvio Berlusconi (75), koji je sinoć najavio šefu države Giorgiju Napolitanu svoju ostavku nakon prihvaćanja stabilizacijskog zakona u parlamentu. Poslije njegove ostavke otvorit će se konzultacije za sastav nove vlade, ali Berlusconi drži da se rješenje neće naći i kako će šef države morati raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Na pitanje novinara tko će na tim izborima biti premijerski kandidat koalicije desnog centra, Berlusconi je odgovorio da će se održati konzultacije između 1,2 milijuna upisanih u njegovoj stranci, ali na prvom mjestu za izbor kandidata, prema njegovu mišljenju, je Angelino Alfano, sadašnji tajnik stranke Narod sloboda.

- Zahvaljujući i njegovu izboru za premijerskog kandidata, doći će do toliko očekivane generacijske smjene - rekao je Berlusconi.

A, što će biti s Berlusconijem?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Učinit ću ono što od mene zatraži stranka u interesu Italije - odgovorio je premijer u ostavci. 

Na upit hoće li zatražiti glasovanje o povjerenju vladi na zakon o stabilizacijskim mjerama, odgovorio je da mu je to bila namjera koju je sinoć predložio šefu države Napolitanu. 

Očito je Napolitano ocijenio da će se brže prihvatiti zakon o stabilizaciji ako se Berlusconi već sada obveže da će podnijeti ostavku nakon parlamentarnog glasovanja. S obvezom podnošenja ostavke za stabilizacijski zakon će, vjerojatno, glasovati i oporbene stranke te bi ga na taj način Italija mogla imati za oko 14 dana. Odlukom da se povuče s položaja nakon glasovanja u parlamentu, Berlusconi je, kako je danas izjavio, „stavio interes države ispred svojega osobnog interesa, ispred interesa svoje vlade i političke stranke“.

Unutar redova oporbenih stranaka ljevice ima i onih koji sumnjaju u stvarnu Berlusconijevu namjeru da podnese ostavku, ali nadaju se da će ga na izvršenje tog obećanja primorati Napolitano.

Usporedio se s Mussolinijem

Berlusconi je La Stampi rekao kako ga je umoran i kako ga cijela situacija podsjeća na knjigu s pismima koje je Mussolini slao svojoj ljubavnici.

- Na jednom mjestu Mussolini piše ljubavnici kako se on više ne broji i kako još može davati samo preporuke. Eto, tako se i ja osjećam. No naravno ja nisam diktator - rekao je Silvio. 

Dionice na Wall Streetu porasle

Cijene  dionica na Wall Streetu su porasle nakon Berlusconijeve najave da će dati ostavku. 

Berlusconi se odlučio na ostavku nakon što je u utorak izgubio većinu u parlamentu. Parlament je naime glasovao o financijama. Završni račun države podržalo je 308 zastupnika no Berlusconi više nije imao apsolutnu većinu za koju treba 316 zastupnika. Berlusconi je nakon toga priznao kako su ga napustili saveznici, ali i neki članovi vlastite stranke i najavio je da će otići.

Talijanski dug 1900 milijardi eura

Europska unija poslat će u Rim stručnjake koji će početi snimati stanje ekonomije i financija. Žele imati točne informacije kako bi mogli reagirati na vrijeme da se ne ponovi slučaj Grčke. 

Talijanski dug iznosi 1900 milijardi eura, što je 120% njezina BDP-a.  

Ryanair iskoristio Berlusconija za reklamu

Aviokompanija Ryanair je Berlusconijeve probleme iskoristila kako bi promovirala svoje jeftine letove. 

- Dragi Berlusconi, ovo je još jedna prilika da pobjegneš s Ryanairom. Cijene letova u jednom smjeru su 9.99 eura - stoji u reklami aviokompanije. 

Na fotografiji su prikazali karikaturu talijanskog premijera koji u ruci drži najnoviji kalendar Ryanaira za 2012. godinu, piše Sky News

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a