Obavijesti

News

Komentari 21

Dramatična snimka: Snježna lavina obrušila se na alpiniste

Dramatična snimka: Snježna lavina obrušila se na alpiniste
36

Snažni, razorni potresi u Nepalu, u kojima je poginulo više od 3617 ljudi, pokrenuli su lavine na Mount Everestu. Poginulo je 18 alpinista, a više od 60 ih je ozlijeđeno

VIDEO

U najgorem potresu koji je pogodio Nepal u zadnjih 80-ak godina poginulo je najmanje 3617 ljudi, a više od 6500 ih je ozlijeđeno. Spasioci koji tragaju za preživjelima strahuju da bi broj žrtava mogao rasti.

Podsjetimo, potres magnitude 6,7 s epicentrom od oko 60 kilometara istočno od Katmandua, natjerao je u nedjelju ljude u nepalskoj prijestolnici u panični bijeg. Potres je uslijedio samo dan nakon razornog potresa jakosti 7,9 po Richteru.

Svega tjedan dana prije potresa, oko 50 stručnjaka, seizmologa i znanstvenika iz cijelog svijeta okupilo se u Kathmanduu kako bi pokušali pronaći rješenje kako ovu siromašnu zemlju pripremiti za veliki potres, poput onog koji je 1934. godine sravnio glavni grad sa zemljom. Znali su da tom području prijeti veliki potres, ali nisu znali točno kada će se on dogoditi, piše Associated Press.

Lavina se obrušila na alpinistički kamp

Snažni potresi izazvali su snježne lavine u himalajskom gorju. Na internetu se pojavila amaterska snimka koja prikazuje prestrašene alpiniste kako bježe pred golemom nakupinom snijega.

Alpinist Jost Kobusch snimao je donji dio planine u trenutku kad se lavina obrušila na alpinistički kamp u podnožju najviše planine na svijetu. Osjetio je podrhtavanje tla, a sljedeće što je vidio bili su njegovi kolege koji panično trče prema šatorima, pokušavajući spasiti živote.

VIDEO

Poginuo direktor u Googleu

Kobusch je srećom uspio izbjeći ozbiljnije ozljede, no 18 drugih alpinista smrtno je stradalo, prenosi Daily Mail . Među njima i direktor Googlea Dan Fredinburg.

Vijest o Danovoj smrti objavila je njegova sestra Megan na njegovom Instagram profilu.

- Ovdje Danova sestra Megan. Žalim što vam moram priopćiti da je Dan stradao u lavini na Everestu rano ujutro. Nije preživio. Zahvalni smo na svoj ljubavi koju nam šaljete i znamo da će njegova duša i duh živjeti i dalje. Hvala vam, napisala je Megan.

Dan Fredinburg/Instagram

Dvoje hrvatskih alpinista su na sigurnom

Alpinist Stipe Božić rekao je da zna za dvoje hrvatskih alpinista koji su trenutno u Nepalu, iako se govorilo da ih je četvero. Jedan od njih je Željko Bockovac . On je dobro i na sigurnom, objavljeno je na njegovom Facebook profilu.

- Bockovac je dobro, taman je u trenutku potresa stigao na 5000 m nadmorske visine u bazni logor. Teren je tamo ravan i ništa nije palo na njih tako da je dobro, rekao je gost središnjeg Dnevnika HRT-a Stipe Božić.

U Nepalu je i Nina Vrbek i to na manjem vrhu i ona je također dobro.

-  I slovenske kolege koje su tamo su dobro. Najgore je prošlo, Nepalci se dobro znaju organizirati. Puknuća će proći pješice, makar do grada Katmandua morali skroz pješice tamo su za tri dana, što se tiče povratka natrag, procijenio je Stipe Božić.

- Poznajem Nepal, planine pogotovo, imam kućne prijatelje Nepalce i suosjećam s njima. Ja i moji prijatelji ćemo im osobno pomoći. Ovih dana trebaju primarnu pomoć, vidjet ćemo što mi kao mala zemlja možemo dati. Naša gorska služba je za to obučena, dodao je.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa