Obavijesti

News

Komentari 38

Druga strana SP-a u Kataru: Umrijet će više od 4.000 ljudi

Druga strana SP-a u Kataru: Umrijet će više od 4.000 ljudi
10

NEPODNOŠLJIVI UVJETI RADA: Prema procjeni Međunarodne konfederacije sindikata na gradilištima u Kataru u posljednjih pet godina već umrlo 1200 radnika

VIDEO

Priča o korupciji u Fifi nije samo priča o tome kako bogati i moćni ljudi zlorabe svoj položaj kako bi što više podebljali svoje džepove i račune, već je to priča koja je utjecala i na patnje mnogih ljudi, osobito radnika, piše 24ur. 

SP su dali zemlji koja uopće nema nogometnu kulturu

Korumpirano vodstvo Fife je, između ostalog, odlučilo i da će se Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine održati u Kataru. Odluka o održavanju SP-a u toj zemlji, koju mnogi optužuju za kršenja ljudskih prava, naišla je na mnoge kritike i pritužbe da je bila riječ o mitu. Mnogi su se zapravo pitali zašto se organizacija SP-a dala toj maloj zemlji, koja uopće nema razvijenu nogometnu kulturu, a uz to, u vrijeme održavanja SP-a u Kataru je neizdrživo vruće i sparno. S obzirom na činjenicu da u lipnju i srpnju temperature u Kataru dosežu do 50 stupnjeva Celzija, Svjetsko prvenstvo je, po prvi puta u povijesti, odgođeno za prosinac.

Nepodnošljivi uvjeti rada

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Katar mora izgraditi cijelu nogometnu infrastrukturu. Za teške građevinske radove zaposlili su mnogo radnika iz 'trećih' zemalja, većinu iz Nepala, Indije i Bangladeša. Ubrzo nakon početka radova aktivisti za ljudska prava skrenuli su pozornost na nepodnošljive uvjete rada i povećanje smrtnih slučajeva.

Međunarodna konfederacija sindikata procjenjuje da je na  gradilištima u Kataru u posljednjih pet godina, otkako je najavljeno da će domaćin SP-a biti Katar, već umrlo 1200 radnika

Svaka dva dana umire jedan radnik iz Nepala

Prema istraživanju Guardiana o stranim radnicima u Kataru, koje je provedeno prošle godine, u prosjeku svaka dva dana umre jedan radnik iz Nepala. Iako se sve smrti ne mogu pripisati isključivo pripremama za SP, jer su radnici tamo umirali i prije radova za SP, neki procjenjuju da će broj smrtnih slučajeva zbog 'bitke s vremenskim rokovima' samo nastaviti rasti. Očekuje se da će do 2022. godine u toj zemlji umrijeti više od četiri tisuće radnika.

Reuters

Washington Post je iznio da se Katar u broju stradalih radnika, na gradilištima infrastruktura za velike međunarodne sportske događaje, snažno ističe u odnosu na sve druge zemlje.

U Kataru je 'stanje bez savjesti'

Zbog uvjeta u kojima strani radnici žive i rade u Kataru, Međunarodna konfederacija sindikata, naznačila je da je Kataru  "stanje bez savjesti". Nakon objave tog izvješća, katarska vlada se obvezala da će poboljšati sigurnost stranih radnika, te da će pripremiti reformu radnog zakonodavstva. Strani radnici sada mogu ući u Katar samo ako već imaju poslodavca, no često im se pri dolasku oduzimaju putovnice čime poslodavci praktički 'porobljavaju' radnike.

Nakon SP-a demontaža stadiona i gradnja u zemljama u razvoju

Katar će za potrebe SP-a izgraditi devet novih stadiona i obnoviti tri postojeća, a prvenstvo će se održati u sedam gradova. Stadioni bi trebali imati vrhunsku tehnologiju s kojom će moći lako kontrolirati temperaturu na terenu. Navodno će temperaturu, ako će biti potrebno, moći smanjiti i do 20 stupnjeva Celzija. Nakon SP-a neki stadioni će se demontirati i dijelovi će biti poslani zemljama u razvoju koje bi od tih dijelova trebale izgraditi 22 nova stadiona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović