Obavijesti

News

Komentari 154

Džemal brani Ferguson: "Kad padne noć divljaju po gradu"

Džemal brani Ferguson: "Kad padne noć divljaju po gradu"
10

Bijesni na sud: Bijelom policajcu Darrenu Wilsonu neće suditi za ubojstvo crnog 18-godišnjaka. Rođeni Dubrovčanin Džemal Bijedić u Fergusonu radi kao policajac

VIDEO

Grad je izvan kontrole, pale automobile i dućane, odjekuje pucnjava, tako stanovnici opisuju stanje u američkom gradiću Ferguson. Ovo predgrađe St. Louisa rasni nemiri potresaju još od 9. kolovoza.

Građane je zgrozilo ubojstvo Michaela Browna (18) . Crnog mladića sa šest je hitaca ustrijelio bijeli policajac Darren Wilson (28) nakon što je ovaj ukrao kutiju cigareta. Tri mjeseca porota je vijećala o ovom slučaju i u ponedjeljak odlučila da će osloboditi policajca. Odmah nakon Wilsonova oslobađanja izbili su nemiri.

U ponedjeljak navečer je Ferguson eksplodirao od gnjeva nakon što je porota zaključila da nema dovoljno dokaza za suđenje policajcu Wilsonu za ubojstvo. Večer je počela mirnim prosvjedom skupine mladih koji su izvikivali “Bez pravde nema mira!” i “Podignite ruke, nemojte pucati!”. No mirni skup zamijenilo je nasilje. Letjelo je kamenje, boce i sve čime se moglo gađati policajce. Policija je bila nemoćna protiv pljačkanja i razbijanja.

Na podivljale prosvjednike ispaljivali su dimne bombe i suzavac. Šef policije u St. Louisu kaže kako su tijekom noći izbrojili najmanje 150 pucnjeva , iako policija uopće nije koristila oružje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S urednicom DW-a Jasminom Rose razgovarali smo o dojmovima Džemala Bijedića , policajca iz St. Louisa, rođenog Dubrovčanina, koji joj je ispričao da su zbog nereda u Fergusonu neki vlasnici uništenih trgovina napustili grad još u kolovozu.

- Kad padne noć, dio prosvjednika divlja, baca kamenje i sve što im se nađe pri ruci - kaže Bijedić.

Javnost u 88 posto crnačkom gradu vjeruje da je mladić dobio šest metaka u tijelo dok je držao ruke iznad glave. Bijedić je navodio da je u istrazi ubojstva sudjelovalo čak 50 agenata . On pripada jedinici koja izlazi na teren kako bi se nekoga spriječilo u samoubojstvu, no u slučaju nereda poput ovih u Fergusonu na teren izlazi i njegova jedinica kako bi grad izvukla iz kaosa i ratnog stanja.

Bijedić je ekspert za vjerska pitanja

Bijedić je jedini policajac u Missouriju zadužen za vjerska pitanja muslimana. Smatra da je moguće da je njegov kolega pucao u samoobrani. Ispitano je, kaže, 1000 ljudi tijekom istrage. Sud je na ubojstvu Darrena radio tri duga mjeseca.

"Nisam pogriješio i sve bih isto napravio"

To je nešto što se dogodilo, moja je savjest čista jer znam da sam svoj posao napravio korektno, rekao je u intervjuu za ABC policajac Darren Wilson koji je u kolovozu ubio Michaela Browna (18) i time izazvao prosvjede diljem SAD-a. Tvrdi da ga je, dok je sjedio u autu tinejdžer napao. On mu je najprije zapovjedio da stane, a onda je ispalio jedan hitac i to prvi u svojoj karijeri. Mladić je počeo bježati, a Wilson je pozvao pojačanje. Na pitanje novinara zašto nije ostao u autu, kaže:

- Moj posao nije da sjedim i čekam. Nakon desetak metara Brown se zaustavio i okrenuo se.

VIDEO

- Njegova desna ruka krenula je prema džepu, a lijevu šaku je zatvorio. Izjave svjedoka da je Brown podigao ruke u zrak u znak predaje su potpuno netočne - tvrdi Wilson. Tvrdi da je mladić onda krenuo prema njemu.

- Morao sam pucati na njega jer da me dohvatio, bio bih gotov - tvrdi policajac. Na pitanje da li bi išta napravio drugačije, Wilson kaže da ne bi. Na pitanje da li bi sve isto učinio i da je Brown bio bijelac, policajac je rekao da bi. U mladića je pucao šest puta, a Brown nije bio naoružan.

Žena imala srčani udar, a policija prosvjednike napala suzavcem

Dramatična snimka pokazuje kako je tijekom prosvjeda u Fergusonu pozlilo ženi. Prosvjednici su vikali da je imala srčani udar. Policija je svjetini rekla da se povuče i rekli su da će se oni pobrinuti za ženu. Onda su prosvjednike napali suzavcem i ispalili nekoliko hitaca.

VIDEO

U jednom trenutku čulo se kako netko viče da je to njegova mama. Daily Mail piš e da se ne zna u kakvom je stanju žena.

Prosvjedi su počeli, podsjetimo, u ponedjeljak nakon što je objavljeno da se Darrenu Wilsonu neće suditi za ubojstvo tinejdžera. Prosvjedi su se brzo proširili i na ostatak zemlje.

Pregazio ženu

Vozač koji nije identificiran zabio se u prosvjednike u Fergusonu i automobilom je gurao ženu, a onda joj je prešao kotačem preko noge.

VIDEO

Policija je vozača ispitala, ali zasad nije protiv njega podnijela prijavu. Žena je lakše ozlijeđena i pomoć joj je pružena u bolnici, piše Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21