Obavijesti

News

Komentari 184

"Znam da ste patili, ali to je za dobrobit budućih generacija"

"Znam da ste patili, ali to je za dobrobit budućih generacija"
33

Merkel je u Grčku došla kako bi dala svoju podršku, ali ne i novac koji je prijeko potreban naciji koju je recesija gotovo dotukla, i koja se bori da ostane u eurozoni

VIDEO

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak poslijepodne stigla je u Grčku gdje su je dočekale tisuće prosvjednika s transparentima poput 'Heil Merkel', 'Ne četvrtom Reichu' i 'Van imperijalisti'. Zbog zabrane okupljanja unutar 100 metara od pravca prolaska kolone vozila, Atenjani su se okupili izvan zabranjene zone, piše BBC. Više od 7000 policajaca blokiralo je oko četiri kvadratna kilometra u središtu Atene gdje se kancelarka sastala s grčkim predsjednikom Papouliasom i premijerom Samarasom. Područje su nadlijetala i dva helikoptera. 

Merkel je na konferenciji za novinare rekla kako je Grčka ubrzala sa mjerama štednje i da je prošla veći dio puta prema obnovi zemlje. Priznala je kako je mnogo Grka patilo zbog financijske krize i mjera štednje, ali i da je težak put bio potreban kako bi se osiguralo blagostanje za buduće generacije. 

Samaras je rekao da je sastanak obilježila otvorenost, međusobno razumijevanje, solidarnost i osjećaj da Grčka može prevladati probleme. Dodao je da je Grčka odlučna u ispunjavanju svojih obaveza, prevladavanju krize i ostanku u eurozoni.

Kako javlja CNN, nekoliko je ljudi uhićeno nakon što su se sukobili s policijom na Trgu Syntagma ispred zgrade Parlamenta. Prosvjednici su na policiju bacali kamenje, a bilo je i ozlijeđenih. AP procijenjuje kako se u središtu Atene okupilo oko 50.000 ljudi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Merkel je nešto prije 19 sati po lokalnom vremenu napustila hotel Hilton u Ateni te je prevezena u zračnu luku odakle je odletjela u Njemačku. 

Osiguravalo je 7000 policajaca

Merkel je u Grčku došla kako bi dala svoju podršku, ali ne i novac koji je prijeko potreban naciji koju je recesija gotovo dotukla, i koja se jedva bori da ostane u eurozoni, javlja Reuters.

Dolazak njemačke kancelarke osigurava čak 7000 grčkih policajaca, a u blokadi su čak četiri četvorna kilometra u središta Atene. Prema pisanju grčkih medija, čak 35.000 prosvjednika okupilo se svega 300 metara zračne linije od ureda premijera Samarasa gdje prestaju policijske barikade na trgovima Syntagma i Omonia.

Među prosvjednicima je i nacionalni heroj Manolis Glezos (82) koji je na kraju njemačke okupacije Grčke ušao u legendu skinuvši kukasti križ s Akropole.  Prosvjednicima se pridružio i šef njemačke ljevice Bernd Riexinger, koji će govoriti pred okupljenima i izraziti podršku Grcima koji su nezadovoljni zbog strogih mjera štednje, javlja Weltexpress.

Došla u sakou u kojem je gledala grčki poraz na EP u nogometu

Merkel je u Grčku sletjela u 13.28 sati po lokalnom vremenu te se odmah sastala s premijerom Samarasom. Zajedno su se uputili prema njegovom uredu u središtu grada, a nakon razgovora je najavljena zajednička konferencija za novinare. 

Grčki mediji primijetili su kako je Merkel u Grčku došla u istom sakou u kojemu je gledala utakmicu na Europskom nogometnom prvenstvu kada je Grčku pobijedila Njemačka. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović