Obavijesti

News

Komentari 120

Hrvatski karikaturist: Borba za slobodu im se sada osvetila...

Hrvatski karikaturist: Borba za slobodu im se sada osvetila...
1

Naš ugledni karikaturist Davor Štambuk prisjetio se druženja s ubijenim Jeanom Cabutom Cabuom i Georgesom Wolinskim. Cabu mu je bio konkurnet za nagradu

VIDEO

Vijest o masakru u redakciji Charlie Hebdo duboko je pogodila i našeg uglednog karikaturista Davora Štambuka. S tugom se prisjetio ubijenih kolega Jeana Cabuta Cabua (76) i Georgesa Wolinskog (80).

Iako s redakcijom lista Charlie Hebdo nije surađivao, tijekom svojih početaka u Francuskoj upoznao ih je obojicu, a s Wolinskim je čak i radio nekoliko političkih tjednika.

- Upoznao sam ga na početku svoje crtačke karijere. U Francusku sam otišao početkom šezdesetih godina i ubrzo se počeo baviti karikaturom. Politički tjednici koje sam s njim radio uvijek su imali po dvije stranice čistog humora, bez obzira na ozbiljne političke teme toga doba - prisjeća se Štambuk.

Dodaje kako tih godina u Francuskoj nije bilo novina bez crtanog humora koji je ondje smatran umjetnošću.

- Wolinski je, kao i ja, počeo s temama seksa, no vremenom se razvio u ozbiljnog političkog karikaturista. Godinu dana nakon što sam se počeo baviti karikaturom, te 1986., u Francuskoj sam proglašen najduhovitijim karikaturistom. Bila je to nagrada lista France Dimanche i sindikata pariškog tiska. A glavni konkurent za tu nagradu bio mi je Cabu. Nagrada je otišla u moje ruke, a on ju je dobio godinu dana poslije - govori Štambuk.

Dodaje kako Wolinskog pamti kao dosta povučenog, mirnijeg čovjeka, dok je Cabu, kao i svi novinari i crtači, silno volio druženja, i to u "birtiji" koja je bila najbliža redakciji.

- Ovo je uistinu velika tragedija. Francuska je oduvijek, još iz doba Francuske revolucije, ismijavala svoje režime. Revolucija im je dala slobodu mišljenja i govora. Francuzi žive slobodu. Paradoksalno je da su oduvijek davali utočište prognanima iz totalitarnih režima i to im se na neki način sad osvećuje - zaključio je karikaturist Štambuk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca