Obavijesti

News

Komentari 90

I on će u mirovinu? "Ako više ne budem mogao, odlazim i ja"

I on će u mirovinu? "Ako više ne budem mogao, odlazim i ja"
3

Papa Franjo je po prvi put javno progovorio o svojoj smrti i mogućnosti povlačenja ako osjeti da više ne može djelovati. Priznao je i kako ima problema sa živcima

VIDEO

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo prvi put je javno progovorio o svojoj smrti. Papa je na konferenciji za novinare, održanoj u zrakoplovu na povratku sa službenog puta u Južnu Koreju, govorio i o mogućnosti povlačenje s dužnosti ako zdravstveni problemi prevladaju, javlja Daily Mail.

Dodao je da je povlačenje njegovog prethodnika Benedikta XVI. prošle godine 'otvorilo institucionalna vrata' toj praksi koja možda neće naići na odobravanje teologa. 

'Ako osjetim da ne mogu više, učinit ću što i Benedikt'

- Papa je institucija, no u određenoj dobi više nismo sposobni djelovati učinkovito, tijelo se umori i potrebna mu je pauza. Zdravlje može biti i dobro, no nema više kapaciteta da se suočava sa svakodnevnim problemima s kojima se Crkva susreće. Papa Benedikt je tako izabrao. Ako zaključim da je isti slučaj sa mnom, učinit ću jednako - kazao je Papa, prenosi Corriere della Sera.

Iako Papa prije nikad nije javno govorio o ovoj temi, izvor iz Vatikana kaže da je nedavno rekao svojim bliskim suradnicima kako osjeća da je pred njim još dvije do tri godine prije nego se susretne sa svojim 'stvoriteljem'. Papa je priznao da ima problema sa živcima, zbog čega, kako je rekao u šali, svakodnevno pije čaj koji ga smiruje.

Na pitanje kako se slaže sa svojim prethodnikom, rekao je da ga doživljava kao djeda kojeg ima kod kuće, a koji mu uvijek može dati savjet.

- Drago mi je zbog toga. To me jako ohrabruje - rekao je Franjo.

U lipnju otkazao posjete zbog umora

Podsjetimo, Papa je potkraj lipnja odustao od posjeta rimskoj bolnici Gemelli zbog umora. Isprva je posjet odgođen za pola sata, da bi ubrzo objavili kako umorni 77-godišnji Papa uopće neće doći iako su ga papinsko osoblje i papamobil čekali spremni za polazak.

Papa Franjo je početkom mjeseca također otkazao sve aktivnosti koje su mu bile na dvodnevnom rasporedu pa su se pojavile glasine da možda ima problema sa zdravljem. Ipak, katoličku javnost umirio je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi koji je kazao kako je Papa jednostavno umoran od pretrpanog rasporeda te da nema razloga za zabrinutost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava