Obavijesti

News

Komentari 297

Za ostanak je 53 posto Škota: Incidenti na biračkim mjestima

Za ostanak je 53 posto Škota: Incidenti na biračkim mjestima
16

Pristašu škotske nezavisnosti uhitila je danas policija nakon što je udario unionista koji je želio glasati protiv odcjepljenja. Drugi je udario slijepca, a prijete i grafitima

VIDEO

Škotska policija odlučila je na brojna biračka mjesta postaviti policajce navodeći kako se radi o mjeri opreza s obzirom da se na biralištima očekuje izuzetno velik broj ljudi. Iako je glasnogovornik policije rekao kako ne očekuje nerede, incidenata je bilo.

Pristašu škotske nezavisnosti uhitila je u petak policija nakon što je ispred biračkog mjesta u Clydebanku udario unionista koji je želio glasati protiv odcjepljenja, javlja Daily Mail. Drugi je, pak, udario slijepca (75) koji je u četvrtak dijelio pamflete protiv odcjepljenja, dok su vandali na izbornom mjestu u Glasgowu grafitom zaprijetili: "Glasajte 'da', inače se čuvajte".

Prve izlazne ankete: 53% protiv - 47% za

Posljednja anketa pokazuje da je 49 posto ispitanika za neovisnost dok je 51 posto protiv, javio je The Guardian.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još uvjerljiviji su rezultati prvih izlaznih anketa agencije za istraživanje javnog mnijenja IPSOS. Prema njima, 'Ne' nezavisnosti reklo je 53 posto glasača, a njih 47 posto želi otići iz Velike Britanije.

Redovi na biračkim mjestima od sedam sati ujutro

Od sedam sati kada su se birališta otvorila, diljem zemlje su se stvorili redovi građana. 4,285,323 ljudi se registriralo, čak 97 posto ukupnog glasačkog tijela te BBC ističe da stoga očekuju najveći odaziv u povijesti. 

Bivši britanski premijer Gordon Brown bio je među prvima koji su jutros izišli na birališta, a dan ranije kazao je da će na referendumsko pitanje 'Treba li Škotska biti neovisna zemlja?', zaokružiti 'ne'.

Birališta su otvorena do 22 sata. Glasovi u 32 kruga u Škotskoj će se brojiti odvojeno. Svi rezultati će se slati u središnjicu škotskog izbornog povjerenstva,. Prvi rezultati očekuju se oko 2 ujutro, a svi glasački listići bi trebali biti prebrojani do 6 sati ujutro. 

Citiraju Mandelu i Mela Gibsona

Svi koji su planirali danas poći u marš do biračkih mjesta upozoreni su sinoć da bi mogli dobiti i godinu dana zatvora ako prekrše referendumska pravila.

Zagovornici odcjepljenja htjeli su organizirati takozvane 'kratke šetnje za slobodu' te su pozvali sve pristaše da budu 'Hrabra srca' referirajući se tako na 'dugu šetnju za slobodu' Nelsona Mandele nakon izlaska iz zatvora i film 'Hrabro srce' o škotskom junaku Williamu Wallaceu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 297
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a