Obavijesti

News

Komentari 89

Islamisti u Iraku koriste oružje koje se proizvodi u Hrvatskoj?

Islamisti u Iraku koriste oružje koje se proizvodi u Hrvatskoj?
12

Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je 20 hrvatskih radnika sigurno. BiH i Srbija su upozorile svoje građane da napuste Irak. Naše MVP upozorava da se ne ide u Irak

VIDEO

Ekstremna islamistička skupina ISIL, koja je zauzela više iračkih gradova, počela je ubijati strance u Iraku.

Smaknuli su tri turska državljanina u Mosulu u Iraku. Fotografije smaknuća objavili su na Twitteru. Tvrde da su njihovi borci sad na samo 30 km od glavnoga iračkog grada Bagdada. Prema tvrdnjama Ministarstva vanjskih poslova, 20 hrvatskih radnika koji se nalaze u Iraku su sigurni.

BiH i Srbija su upozorile svoje građane da ne putuju u Irak, a one koji se nalaze u Iraku da odmah napuste zemlju. ISIL kontrolira dijelove Sirije i Iraka, a posljednjih nekoliko tjedana borbe u Iraku su se zaoštrile.

Na stranicama našeg Ministarstva vanjskih poslova stoji da postoji vrlo visok rizik putovanja zbog složenog sigurnosnog stanja uzrokovanog terorističkim napadima pobunjenika povezanih sa Al-Qaidom. Uslijed oružanih sukoba sigurnosnih snaga i militanata, hrvatskim građanima preporučamo izbjegavanje svih vrsta putovanja u okruge Ramadi i Fallujah (provincija Anbar) kao i u područja cijele provincije Ninewah i Salah-ad-Din. Izvještaji ukazuju da su sigurnosne snage vratile kontrolu nad Mosulom, glavnim gradom provincije Ninewah, ali ga kasnije napustile. Svima koji su trenutno u tim područjima, savjetujemo žurno napuštanje. Hrvatskim državljanima savjetujemo da bez prijeke potrebe ne putuju u Irak, stoji na stranicama MVP-a. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na Twitteru svakodnevno objavljuju brutalne fotografije. Na njima su mrtvi irački vojnici, borci ISIL-a koji im kopaju grobove u pustinji i eksplozije prate poruke kako su došli osloboditi iračke gradove Mosul, Kirkuk, Tikrit, Džalulu i Sadiju koje su zasad zauzeli. Objavili su i mnogo fotografija na kojima se vidi da koriste oružje proizvedeno u Hrvatskoj. Ista je to skupina militanata koja je prošle godine koristila hrvatsko naoružanje u borbama u Siriji.

Prvi je hrvatsko oružje na fotografijama prepoznao britanski bloger Eliot Higgins. Hrvatska je Vlada 2012. godine potvrdila kako smo oružje prodali Jordanu, pa se pretpostavlja da su ga oni preprodali sirijskim pobunjenicima.

- Nedvojbeno je da hrvatskog oružja na tim prostorima ima mnogo. Ali prije nego što smo ikome prodavali oružje, trebalo je napraviti vojno-sigurnosnu analizu, čega očito nije bilo. U takvim sukobima oružje je vrlo teško kontrolirati i ono ‘curi’ na sve strane. Nažalost, u našoj vanjskoj politici ovo je vrlo česta situacija - rekao nam je vojni analitičar Igor Tabak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a