Obavijesti

News

Komentari 414

Josipović: To su ekstremisti koji Hrvatskoj ništa ne znače

Josipović: To su ekstremisti koji Hrvatskoj ništa ne znače
5

Iz Ureda predsjednika kažu kako nema razloga da odgode put dok njemačke vlasti garantiraju da će zaštititi Ivu Josipovića i zaposlenike veleposlanstva u Berlinu

VIDEO

Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj se svatko pa i predsjednik može slobodno prošetati ulicom, rekao je u utorak predsjednik Ivo Josipović prilikom posjeta novim postrojenjima Končara u Jankomiru u Zagrebu. Rekao je i kako ga nisu zastrašile prijetnje bombama u hrvatskom veleposlanstvu u Njemačkoj te da ne odustaje od posjeta toj zemlji. 

- Ta prijetnja niti može niti smije pokolebati nekoga tko radi za svoju zemlju. Naravno da se prijetnje moraju uzeti ozbiljno i očito je da se radi o ekstremistima kojima demokratske vrijednosti ništa ne znače i oni sigurno hrvatskom društvu ne znače ništa - rekao je Josipović dodajući da odnos sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem može biti samo jedan od povoda prijetnji bombom. 

Josipović ipak ide u Berlin   

Ivo Josipović ipak u srijedu odlazi u Njemačku unatoč bombi koja je u ponedjeljak poslana u hrvatsku ambasadu u Berlinu skupa s prijetećim pismom. Iz Ureda predsjednika kažu kako nema razloga da odgode put, a potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Njemačke zajamčio je punu sigurnost za predsjednika Josipovića i djelatnike te veleposlanstvo Hrvatske. Guido Westerwelle u razgovoru s kolegom Gordanom Jandrokovićem osudio je napad na veleposlanstvo i rekao da će tamošnja vlada poduzeti sve mjere sigurnosti povodom Josipovićeva dolaska.

U Njemačkoj će se Josipović sastati s predsjednikom Christianom Wulffom i kancelarkom Angelom Merkel, sudjelovat će na gospodarskom forumu hrvatskih i njemačkih gospodarstvenika te razgovarati s Hrvatima u Njemačkoj, prenosi Večernji list.

'Osvetit ćemo Jovića ubojstvom 300 četnika'

Podsjetimo, u ponedjeljak je u hrvatsko veleposlanstvo dostavna tvrtka donijela paket u kojem je pronađena ručna bomba M75, tzv. kinder jaje i prijeteće pismo potpisano s HF što su neki protumačili kao incijale ekstremističke organizacije Hrvatski Feniks. U zaglavlju pisma je stilizirani hrvatski grb s križem. Tekst je pun pravopisnih grešaka i prijetnji. U pismu se izražava nezadovoljstvo zbog dobrih odnosa Josipovića i srpskog predsjednika Borisa Tadića.

- Ova bombica je samo opomena predsjedniku udbaško-komunističko-antifašističko-četničkoga saveza drugu Josipoviću i njegovom prijatelju i savezniku Borisu Tadiću četničkome vojvodi da će 31. ožujka ove godine navršiti 20 godina od ubojstva hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvičkim Jezerima. Zato smo odlučili našeg viteza osvetiti i to likvidacijom 300 četnika. U toj namjeri ne može nas nitko zaustaviti - stoji u pismu. 

Paket je poslan s adrese na kojoj je bilo sjedište Gestapa u Drugom svjetskom ratu, a njemački pirotehničari su izuzeli bombu i spriječili eksploziju.

MUP: Pošiljatelj bombe i pisma je nepoznat

MUP je potvrdio da je dobio obavijesti od njemačkih kolega o paketu s bombom i prijetećim pismom koje je stiglo u hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj. No, kako kaže Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP, nisu dobili informacije o mogućim počiniteljima. 

Cvrtila: Ovi ekstremisti si žele otvoriti politički prostor

Prijetnja je ozbiljna na razini poruke, no teško da će zaista izvršiti teroristički napad. Naime to je isto kao da ja vas nazovem i kažem da sutra u 12 sati budete kod kuće jer ću vas opljačkati. No kad se bomba spominje u tekstu to izaziva ozbiljnu proceduru. Povezivanjem s Josipom Jovićem i aludiranje na ratna vremena ovi ekstremisti žele prikazati Hrvatsku u svijetlu iz kojeg se dugo vremena pokušava izvući. Žele poljuljati imidž na kojem se žestoko radilo zadnjih godina. Ovo nije izoliran događaj koji se može povezati s jednim krugom političkih skupina. Žele privući pažnju javnosti da bi si otvorili prostor i u jednom trenutku pojavili se na političkoj sceni, a to je svakako zabrinjavajuće. Znači s jedne strane žele narušiti ugled Hrvatske koja se trudi pristupiti EU, a s druge strane dolaze izbori za koje si otvaraju prostor - rekao je  Vlatko Cvrtila za 24sata TV. Nedavne prosvjede branitelja Cvrtila za sada ne želi povezivati s prijetećim pismom, no kaže da će se vjerojatno s vremenom pokazati ima li li to ikakve veze.

- Ekstremisti iskorištavaju takve situacije pa neće biti neobično ako to budu iskorištavali. No radi se o ozbiljnoj situaciji na koju se ni Njemačka kao i ni Hrvatska neće oglušiti. Uostalom Nijemci će sve napraviti da otkriju o kome se radi. Inače, nikada nisam čuo za skupinu HF kako se oni potpisuju - dodao je Cvrtila

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 414
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu