Obavijesti

News

Komentari 86

Otvorena birališta na istočnoj obali, Obama u mini prednosti

Otvorena birališta na istočnoj obali, Obama u mini prednosti
13

Prva birališta otvorena su u ponoć u mjestima Dixville Notchu i Hart's Locationu u New Hampshireu. Tamo su Obama i Romney, po otvaranju, dobili po pet glasova

VIDEO

Diljem SAD-a otvorila su se birališta na kojima će Amerikanci birati tko će biti novi predsjednik. Izgledi sadašnjeg predsjednika Baracka Obame i njegova republikanskog protukandidata Mitta Romneya su gotovo izjednačeni. Očekuje se kako će odlučivati glasovi birača u nekoliko "neodlučnih" saveznih država.

Prva birališta otvorena su u ponoć u malim mjestima Dixville Notchu i Hart's Locationu u New Hampshireu. Tamo su Obama i Romney, odmah po otvaranju, dobili po pet glasova. Obama je na proteklim izborima pobijedio u tom mjestu, piše ABC.

U jutarnjim satima, po lokalnom vremenu, otvorena su sva birališta na američkoj istočnoj obali i očekuje se da će svoje biračko pravo iskoristiti najmanje 120 milijuna Amerikanaca.

Prema prognozama, koje su dan ranije objavili neki američki mediji, Obama je u prednosti pred Romneyem. Po anketi radija NPR aktualni predsjednik osvaja drugi mandat sa 277 elektorskih glasova, dok republikanski izazivač Mitt Romney dobiva 261. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zašto je Ohio najvažniji?

Ohio je najvažnija američka savezna država kada su u pitanju predsjednički izbori u SAD-u. Povijest je pokazala kako ni jedan republikanac u američkoj povijesti nije ušao u Bijelu kuću bez potpore Ohija. Bez glasova u Ohiju ni Barack Obama ne bi imao svoj prvi mandat, javlja Washington Post

Ta savezna država najvažnija je i u aktualnim predsjedničkim izborima jer se ne zna još koja će strana ondje "prevagnuti". Ohio je, također, jedna od tzv. swing država u SAD-u, tj. država u kojoj se skoro pa jednaka potpora daje demokratima i republikancima te je zbog toga situacija na izborima neizvjesna.

Uz Obamu Springsteen i Jay-Z

Američki predsjednik Barack Obama i njegov protukandidat na predsjedničkim izborima Mitt Romney su se dan prije izbora pokušali izboriti za što više glasova građana. Romney je posjetio Floridu, Virginiju i Ohio, dok je Obama posjetio Ohio, Wisconsin te Iowu, a potporu su mu dali legendarni Bruce Springsteen i reper Jay-Z. 

Obama je svoju predizbornu kampanju završio u Iowi, gdje je i započeo svoju prvu kampanju za predsjednika još 2007. godine. 

Romney je svoju predizbornu kampanju trebao završiti u New Hampshireu, ali je istaknuo kako će ju nastaviti još u utorak, na sam dan izbora. Kazao je kako će posjetiti još Ohio i Pennsylvaniju. U svom govoru je rekao da Obama nije ispunio svoja obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji te da nije dobro proveo promjene u zemlji.

Obama se rasplakao na pozornici

Tijekom govora u Iowi u ponedjeljak navečer Obamu su obuzele emocije. Proplakao je pred 20.000 ljudi koji su ga slušali u Des Moinesu.

- Vratio sam se ponovno u Iowu kako bi vas zamolio za glas. Tu je naš pokret za promjenama i krenuo - rekao je Obama. Na pozornici s njim je bila i prva dama Michelle Obama, koja je također održala govor, piše Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer