Obavijesti

News

Komentari 115

Turski prosvjednici za 24sata: Pomozite nam, vlast nas gazi!

Turski prosvjednici za 24sata: Pomozite nam, vlast nas gazi!
12

Nasilni prosvjedi u Turskoj nastavljaju se i drugi dan, koji su, kao i prvi, obilježili sukobi policije i prosvjednika u Istanbulu. U sukobima u petak ozlijeđeno je 12 ljudi

VIDEO

Nasilni prosvjedi u Turskoj nastavljaju se i drugi dan, koji su, kao i prvi, obilježili sukobi policije i prosvjednika u Istanbulu. Okupljanja su organizirana i u drugim gradovima, a tijekom noći i u jutarnjim satima privedeno je oko 180 ljudi. Od toga je njih 69 privedeno u Istanbulu, 90 u Izmiru, 16 u Isparti i devet u Kayseriju.

Podsjetimo, policija je u petak suzavcem i vodenim topovima pokušavala rastjerati prosvjednike koji su se okupili u Gezi Parku na Trgu Taksim gdje su iskazivali nezadovoljstvo zbog urbanističkog plana koji predviđa rušenje stabala kako bi se izgradio trgovački centar, piše BBC.

Mirni prosvjed počeo je još u ponedjeljak, a u sukobima u petak je prema tvrdnjama gradonačelnika Istanbula Huseyina Avnija Mutlua ozlijeđeno 12 ljudi, dok ih je 63 uhićeno. Ipak, prema informacijama koje su objavili liječnici u petak je ozlijeđeno gotovo 1000 ljudi. 

Prosvjednicima se u subotu pridružio velik broj ljudi. Agencija Anadolija javlja da je grupa prosvjednika prešla preko mosta na Bosporu nakon čega ih je zaustavila policija i tražila da se raziđu. Prosvjednici su tražili da im policija dopusti nastavak kretanja prema četvrti Taksim, a kada nisu dobili dopuštenje, uslijedio je obračun tijekom kojeg su prosvjednici policiju gađali kamenjem, a policajci su se protiv njih borili vodenim topovima i suzavcem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istim metodama policija se koristila i na trgu Taksim gdje su okupljeni prosvjednici tražili ostavku vlade. Prosvjeduje se i u Ankari, Izmiru, Bolu i još nekim gradovima. Neki od prilaza trgu Taksim su zatvoreni, a demonstranti su se u manjim grupama rasporedili po okolnim ulicama. Na Trgu je zatvorena većina trgovina, a neke su teško oštećene. 

Prosvjednici aktivni putem društvenih mreža

Aktivisti se javljaju i našoj redakciji putem društvenih mreža. Evo jedne takve poruke: 

MelisOzturk: Dragi prijatelji širom svijeta! Nešto hrabro i značajno se događa u Turskoj.  Ocuppy akcija koja je kasno procvjetala. Građani umorni od konzervativne i korumpirane vlasti udružili su se kako bi obranili svoja ustavna prava. Ono što je počelo kao protest za zaštitu javnog parka u Istanbulu pretvorilo se u opći prosvjed protiv vlasti koja nam je oduzela osnovna prava. 

Građani se herojski odupiru brutalnim napadima policije (suzavcem koji se ispaljuje ne prema tlu, nego direktno u glave prosvjednika i time ih teško ozljeđuju, pale im šatore, premlaćuju ljude i oporbene političare). 

Danas je peti dan prosvjeda i stotine tisuća ljudi, ne samo u Istanbulu, osuđuje fašističku vlast koja napada vlastiti narod. Da stvar bude gora, nacionalni mediji cenzuriraju vijesti i ne prikazuju pravo stanje. #direngezipark je druga po redu tema na Twitteru. Pomozite nam da proširimo poruku. Hvala! 

Premijer pozvao na prekid prosvjeda

Turski premijer Tayyip Erdogan pozvao je na prekid jedne od najvećih antivladinih demonstracija u posljednjih nekoliko godina. Rekao je da će se nastaviti s prenamjenom središnjeg gradskog trga, plana koji je inicirao prosvjede. 

- Svake četiri godine imamo izbore na kojima narod bira. Oni koji imaju problema s politikom vlade svoje mišljenje mogu izraziti u okviru zakona i demokracije. Tražim od prosvjednika da odmah zaustave svoje akcije - rekao je premijer. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić