Obavijesti

News

Komentari 74

Kraj celibata? Papa Franjo je obećao da će pronaći rješenje

Kraj celibata? Papa Franjo je obećao da će pronaći rješenje
1

U intervjuu za La Repubblicu Papa je navodno rekao da će pronaći rješenje za celibat, ali se dotaknuo i pedofilije u Crkvi. Vatikan je brzo demantirao cijeli intervju

VIDEO

Papa Franjo je u intervjuu za talijansku La Repubblicu obećao riješiti pitanje svećeničkog celibata, što su mnogi protumačili kao mogućnost da Katolička crkva svećenicima uskoro možda ukine zabranu braka.

Na pitanje hoće li se svećenicima jednoga dana dopustiti brak, papa Franjo je značajno istaknuo da je celibat ustrojen '900 godina nakon smrti Našeg Gospodina' i da se klerici mogu ženiti u nekim istočnim crkvama koje su pod tutorstvom Vatikana.

- Po tom pitanju definitivno postoji problem ali on nije preveliki. Potrebno je neko vrijeme, ali sigurno postoje rješenja, a ja ću ih pronaći - rekao je papa Franjo. Više detalja po tom pitanju nije dao. 

'Pedofilija je poput gube, zahvatila je i biskupe i kardinale'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, Papa je u intervjuu osudio i seksualno zlostavljanje djece. Poistovjetio ga je sa 'gubom' u Crkvi. Napomenuo je da je 'pedofilija u Crkvi na dva posto'.

-  Ta dva posto uključuju svećenike, ali čak i biskupe i kardinale - rekao je papa Franjo.

To je bio treći objavljeni intervju iz serije razgovora Pape s 90-godišnjim osnivačem La Repubblice, Eugenijem Scalfarijem, poznatim novinarom i inače deklariranim ateistom.

Vatikan: Sve je krivo preneseno, to Papa uopće nije rekao

No, nedugo nakon objave intervjua, glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi brzo je demantirao detalje intervjua, posebice vezane upravo uz kardinale pedofile i mogućnost reforme celibata, javljaju svjetski mediji.

Lombardi tvrdi da napisano uopće ne odgovara onome što je Papa zapravo rekao.

 - Ovo uopće nije intervju, u normalnom značenju te riječi - rekao je Lombardi optužujući talijanske novine za 'manipulaciju prostodušnih čitatelja'.

Papa na Trgu sv. Petra molio za mir u Izraelu

Inače, papa Franjo je pred tisućama okupljenih vjernika i turista na Trgu sv. Petra predvodio tihu molitvu za okončanje oružanih sukoba na Srednjem Istoku. Franjo je sve okupljene pozvao na molitvu za mir u Svetoj zemlji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.