Obavijesti

News

Komentari 142

Svećenik (75) zaražen ebolom prebačen na liječenje u Madrid

Svećenik (75) zaražen ebolom prebačen na liječenje u Madrid
7

Svećenik je iz Liberije stigao vojnim zrakoplovom uz jake mjere osiguranja i zaštite. S njim je stigla i časna koja je u karanteni. U Liberiji su proglasili izvanredno stanje

VIDEO

Španjolski svećenik Miguel Pajares (75) koji je ebolom zaražen u Liberiji prebačen je u četvrtak u Španjolsku. On je prva osoba zaražena tom bolešću koja je prebačena na liječenje u Europu. Doputovao je vojnim zrakoplovom i uz jake mjere osiguranja i zaštite prebačen je u bolnicu u Madridu. U karanteni je. Svećenik se zarazio dok je u bolnici liječio oboljele. S njim je u Španjolsku stigla i jedna časna sestra. Iako ona nije zaražena, nalazi se također u karanteni. O njima će se brinuti 12 medicinskih djelatnika u tri smjene i to u dijelu bolnice u kojem se ne nalaze drugi pacijenti. Svećenik je, tvrdi ravnatelj bolnice u Madridu, u stabilnom stanju te ne krvari što je inače znak uznapredovalog stupnja bolesti. Miguelov brat je medijima rekao da je zabrinut, ali je sretan što se njegov brat vratio u Španjolsku, piše Daily Mail. 

Liberija proglasila izvanredno stanje zbog epidemije ebole

Danas je u Liberiji objavljeno izvanredno stanje zbog suzbijanja epidemije ebole. Liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf ustvrdila je da razmjeri epidemije prijete nacionalnoj sigurnosti. Jedna od mjera sigurnosti su i vojnici postavljeni na kontrolnim točkama u seoskim regijama Lofu, Bong, Cape Mount i Bomi, koji izoliraju zajednice teško pogođene bolešću i pronašli su stanovnike za koje se sumnja da su u kontaktu s oboljelima. Ta vojna operacija nazvana je "Bijeli štit". 

Zatvorena je i katolička bolnica Svetog Josipa u Liberiji zbog smrti njezinog ravnatelja zaraženog ebolom. Od smrtonosne bolesti umrlo je više od 60 zdravstvenih djelatnika, zaražene su i dvije časne sestre humanitarke, te španjolski svećenik Miguel Pajares (75).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dvoje američkih državljana koji su primili eksperimentalni lijek se oporavljaju, pa su vodeći specijalisti za ebolu Peter Piot, David Heynam i Jeremy Ferrar pozvali Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da lijek primjeni na oboljele u Africi. Liberijska vlada objavila je da je spremna odobriti kliničke pokuse lijeka u zemlji, a Tarik Jašarević iz WHO je za BBC izjavio da i dalje postoje etička i sigurnosna pitanja o distribuciji lijeka u Africi. 

Američki predsjednik Barack Obama je kazao da se mora dopustiti da znanost vodi glavnu riječ u borbi protiv ove bolesti te da još ne postoje cjelovite informacije pomaže li eksperimentalni lijek.

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije sastat će se na dvodnevnom sastanku u Ženevi kako bi raspravili o idućim koracima u postupku suzbijanja epidemije. Tamo će odlučiti hoće li biti proglašeno izvanredno stanje u cijelom svijetu. Zbog straha od zaraze, veliki avio prijevoznici poput British Airwaysa i Emiratesa obustavili su letove u afričke zemlje pogođene epidemijom, a među njima su i Sierra Leone i Gvineja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor