Obavijesti

Kolumne

Komentari 48

London u panici radi škotskog referenduma o neovisnosti

London u panici radi škotskog referenduma o neovisnosti
1

London je u šoku jer su Unionisti u samo mjesec dana, kada su im ankete davale prednost, izgubili čak 22 posto prednosti. Zašto se dogodio tako velik preokret?

VIDEO

Prvi put ankete pokazuju kako bi na referendumu 18. rujna Ujedinjeno Kraljevstvo moglo izgubiti Škotsku. Prema posljednjim rezultatima, samo dva tjedna uoči referenduma, 51 je posto onih koji namjeravaju zaokružiti "da" i odlučiti se za odcjepljenje od britanske krune

London je u šoku jer su Unionisti u samo mjesec dana, kada su im ankete davale prednost, izgubili čak 22 posto prednosti. Zašto se dogodio tako velik preokret? Škote su protiv Engleza okrenule prijetnje kojima su Unionisti željeli zaplašiti glasače. Promašena kampanja kojom su napadali "škotske nacionaliste" doživjela je potpuni fijasko. 

Britanci u zadnji čas Škotima nude veće ovlasti jer ne žele da se odcijepe

Kolika je panika zavladala u Londonu, svjedoči reakcija britanskog ministra financija Georgea Osbornea. Samo 12 sati nakon objave rezultata istraživanja Osborne je najavio paket mjera koje bi Škotskoj dale puno veće ovlasti u poreznoj politici, proračunu i upravljanju zemljom. No ovaj je potez dodatno raspirio bijes Škota, koji uzvraćaju: "Prvo su nam prijetili, a sada nas žele podmititi". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Referendum bi mogao odrediti ne samo sudbinu Škotske nego i sudbinu britanskog premijera Davida Camerona. Mogao bi u povijesti ostati upisan kao premijer koji je poslije 307 godina izgubio Škotsku, a mogao bi i biti prisiljen dati ostavku osam mjeseci prije izbora u svibnju iduće godine. I to iz jednostavnog razloga. Bez 40 škotskih zastupnika u svojim redovima njegova konzervativna većina u parlamentu mogla bi izgubiti većinu. 

U samo jednom danu poslije objave rezultata istraživanja svoj najveći pad vrijednosti zabilježila je i britanska funta. Englezi su u novijoj europskoj povijesti često voljeli arbitrirati u državnim krizama drugih. Sada su se našli u vlastitim problemima. Kraljici majci se poslije Sex Pistolsa sada dogodio i škotski "Braveheart".

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang