• Članak
  • Komentari 11
  • Share 2
  • Tweet

Našli opasni polonij: Arafatova udovica zahtijeva ekshumaciju

Dokumentarni film ''Što je ubilo Jasera Arafata'' otkriva da je na odjeći i drugim Arafatovim osobnim stvarima otkrivena visoka razina radioaktivnog plutonija 210

Srijeda, 04. 7. 2012. u 08:49    Piše: Rosana Stojmenović
Našli opasni polonij: Arafatova udovica zahtijeva ekshumaciju AFP/PIXSELL Arafat se naglo razbolio 2004. godine

Supruga pokojnog palestinskog vođe Jasera Arafata zatražila je ekshumaciju njegovog tijela nakon što su na odjeći koji je nosio posljednjih dana života nađeni tragovi radioaktivnog polonija, piše Al Jazeera

Analiza je obavljena u Švicarskoj, a ispitivali su se Arafatovi osobni predmeti koje je udovici predalo osoblje vojne bolnice u Parizu u kojoj je preminuo. Istraga je predstavljena u dokumentarnom filmu Što je ubilo Jasera Arafata i obuhvaća najiscrpniju istragu o njegovoj smrti nakon misteriozne bolesti od koje je obolio 2004. godine. Film otkriva da je na odjeći i drugim predmetima otkrivena visoka razina plutonija 210, radioaktivne tvari koja nastaje samo u nuklearnom reaktoru. 

Glasine o trovanju kruže još od njegove smrti. 

- Mislim da je jedini način, ako žena želi doznati što se zaista dogodilo s njenim suprugom, da se uzme uzorak, odnosno da se tijelo ekshumira. To bi nam dalo uzorak koji bi sadržavao veliku količinu polonija, ako je bio otrovan. No, moramo djelovati brzo jer se polonij brzo raspada - rekao je prof. François Bochud, direktor Instituta za radioaktivnu fiziku u Lussanei. 

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: trovanje, smrt, radioaktivni polonij, jaser arafat, istraga, ekshumacija

Izdvojeni komentari 11 komentara Pogledaj sve komentare
04.07.2012., 10:46

Capafiori: Nakon 7 godina - eshumacija da bi se utvrdilo da li ostaci tijela "sadržavaju" polonij koji se brzo raspada???? Malo su zakasnili, zapravo malo puno su zakasnili.

04.07.2012., 15:48

MLADEN: Krivac je onaj kome je najvise smetao.Tko u zadnje vrijeme svojim spletkama mijenja vlade u svijetu?

04.07.2012., 14:48

abava: Velike količine plutonija 210, samo znače "da Palestinci imaju atomsku bombu" i da ih treba sravnati sa zemljom! (Moram objasniti da je ovo sarkazam, jer neki sve što vide ili čuju shvaćaju doslovno).

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar