Obavijesti

News

Komentari 311

Ne nasjedajte: Ovo su 'dijelili' baš svi, a nema veze s istinom

Ne nasjedajte: Ovo su 'dijelili' baš svi, a nema veze s istinom
4

Usporedbe izbjeglica s militantima ISIL-a, inzistiranje da u Europu dolaze samo muškarci, a žene i djeca ostaju u ratnim zonama te slične tvrdnje nisu istinite

VIDEO

Zasigurno ste na internetu i društvenim mrežama vidjeli fotografije i poruke koje se odnose na navodnu povezanost ISIL-a s izbjeglicama iz ratom pogođenih arapskih zemalja, poglavito Sirije. Neke su istražile najpoznatije medijske kuće poput BBC-a te otkrile pravu istinu koja se krije iza njih. 

1. Ovaj čovjek nije ISIL-ovac

Screenshot

Ova fotografija na Facebooku je podijeljena više od 100.000 puta. Priča koju nosi nema veze s istinom, tvrdi BBC. Fotografije insinuiraju da je muškarac na njima bivši militant ISIL-a koji se pretvara da je izbjeglica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On je zapravo zove Laith Al Saleh i bivši je zapovjednik Slobodne sirijske vojske koja se bori protiv režima Bašara al-Assada. O njemu je prije nepunih mjesec dana pisala i agencija Associated Press.

2. Ne bježe samo muškarci

Screenshot

Ovakva fotografija želi prikazati izbjeglice kao većinom muškarce koji kukavički ostavljaju žene i djecu u ratnim zonama. Slučaj je istražio novinar Philip Kleinfeld na stranici Vice.com

Otkrio je da je fotografija izbjeglih muškaraca nastala u prilogu za CBC u kojem su pratili vlak koji je izbjeglice dovozio u München. Iz videa je uzet isječak na kojemu su samo muškarci, a kada se pogleda čitav materijal jasno je da na željezničkoj postaji ima i žena i djece.

3. Fotografija stara tri godine

Screenshot

Screenshot

Portal news360.com objavio je fotografiju na kojoj se navodni izbjeglica sa zastavom ISIL-a u ruci bori s njemačkom policijom koja mu želi pomoći. 

Istraga novinara stranice smashinglife.co.uk pokazala je da je ta fotografija stara tri godine i snimljena je tijekom pobune u Njemačkoj nakon okupljanja desničarske anti-islamske grupe 'Pro NRW' koja je nosila karikaturu proroka Muhameda. Zatim su se sučelili s tamošnjim muslimanima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 311
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a