Obavijesti

News

Komentari 118

Obama: SAD neće dopustiti da se u Iraku i Siriji formira kalifat

Obama: SAD neće dopustiti da se u Iraku i Siriji formira kalifat
1

Nekoliko dana nakon što je SAD počeo sa zračnim napadima na utočišta tzv. 'Islamske države', američki predsjednik odbija pomisao na kopnenu intervenciju

VIDEO

Vojne snage SAD-a u petak su izvršile najnovije napade na pripadnike 'Islamske države' koji imaju namjeru u Iraku i Siriji uspostaviti kalifat. Iako su se i Barack Obama ali i njegova administracija dvoumili oko bilo kakve intervencije u Iraku, sada su itekako odlučni u zaustavljanju snaga Islamske države. 

- Nećemo im dopustiti da uspostave kalifat na teritoriju Sirije i Iraka. Ipak, to možemo napraviti samo ako znamo da na terenu imamo partnere koji mogu popuniti određene praznine. U prijevodu - ne želim da mi preuzmemo posao iračkih zračnih snaga, izjavio je američki predsjednik za New York Times. 

Zračnim napadima koji se izvršavaju pomoću bespilotnih letjelica i aviona, američke su snage neutralizirale nekoliko minobacača, jedan konvoj i pokretnu topničku jedinicu koja je gađala kurdske snage. Unatoč tome, američki dužnosnici priznaju da snage Islamske države i dalje ostvaruju prednost nad snagama Iraka i kurdske regije i to ponajviše zahvaljujući američkom oružju koje su preuzeli od poraženih iračkih trupa ranije ove godine. 

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden jučer je telefonski razgovarao s iračkim predsjednikom Fuadom Masumom i od njega zatražio što brže sastavljanje nove vlade kako bi Irak mogao što samostalnije nastupiti prema terorističkim organizacijama na sjeveru Iraka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Irak surađuje s Kurdima, SAD šalje humanitarnu pomoć

Zanimljivo, iračke su vlasti po prvi puta odlučile ući u suradnju s Kurdima što je svojevrsni presedan i, prenosi Reuters, predstavlja 'napredak ne samo u pregovorima već i u konkretnoj podršci.' Njima su zračnim putem dostavili vojnu pomoć u Arbil, glavni grad poluautonomne kurdske regije. U isto vrijeme, javlja Pentagon, SAD zrakoplovima dostavlja humanitarnu pomoć ugroženom iračkom stanovništvu u obliku vojnih obroka i pitke vode.

Ryan Crocker, bivši američki veleposlanik u Bagdadu, skeptičan je prema američkim potezima u Iraku i kaže kako nekoliko bačenih bombi ne može preokrenuti tijek sukoba. - Iskreno, ne znam koja je njihova strategija, izjavio je Crocker. 

Podsjećamo, Barack Obama je u četvrtak odobrio napade na 'Islamsku državu' kako bi 'spriječio genocid' i napredovanje ekstremista koji prijete Kurdistanu te jazitskoj i kršćanskoj manjini. Zasad nije određen datum završetka akcije, a Bijela kuća naglašava da ne namjerava ulaziti u dugotrajan vojni sukob ili slati kopnene snage. Ovo je prva vojna intervencija SAD-a u Iraku nakon što su 2011. godine povukli većinu svojih snaga iz te zemlje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.