Obavijesti

News

Komentari 75

Obama: Vojska će biti spremna ako Sirija bude kršila dogovor

Obama: Vojska će biti spremna ako Sirija bude kršila dogovor
5

Obama je zaražio od Kongresa odgodu glasovanja o upotrebi sile dok traju pokušaji da sirijski režim preda kemijsko oružje, ali je vojsci zapovjedio da zadrži pritisak

VIDEO

Američki predsjednik Barack Obama u obraćanju naciji u utorak navečer po lokalnom vremenu rekao je da će i dalje ulagati diplomatske napore kako bi uklonio sirijsko kemijsko naoružanje, no dodao je i kako će američka vojska biti u pripravnosti u slučaju da mjere kontrole naoružanja ne budu djelovale, piše BBC

- Nakon pažljiva razmatranja, zaključio sam da je reakcija u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a. Neću u Siriju poslati američke vojnike. Bio bi to ciljani udar da se postigne precizan cilj, uništenje kemijskoga oružja. Asada ne treba silom smijeniti. Amerika je to naučila na iračkome iskustvu - rekao je Obama.

U televizijskom obraćanju je istaknuo i kako je od Kongresa zatražio odgodu glasovanja o vojnoj intervenciji. Obama je rekao kako je njegova administracija dugo ignorirala pozive na vojnu intervenciju u Siriji jer nije vjerovao da bi sila mogla riješiti građanski rat. No, promijenio je mišljenje nakon napada kemijskim oružjem u Damasku 21. kolovoza. SAD za taj napad odgovornim smatra režim sirijskoga predsjednika Asada, a Rusija se protivi takvu zaključku.

- Slike masakra su mučne. Te užasne noći svijet je vidio strašne posljedice kemijskog oružja i shvatio zašto je većina čovječanstva takvo oružje stavila izvan snage. Mi znamo da su Asadovi ljudi pripremali napad blizu mjesta gdje proizvode sarin. Zaštitne maske su dijelili svojim trupama te ispalili rakete prema područjima koja su željeli očistiti od pobunjeničke vojske - rekao je Obama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknuo je kako takav napad nije samo kršenje međunarodnih zakona nego i prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti. 

- Svrha napada američke vojske bila bi odvratiti Asada od korištenja kemijskog oružja, degradirati sposobnosti njegovog režima i jasno svijetu dati do znanja da to nećemo tolerirati -  rekao je Obama. 

Američki je predsjednik najavio kako će nastaviti surađivati s Francuskom, Britanijom, Kinom i Rusijom na sastavljanju rezolucije Ujedinjenih naroda kojom bi se od Asada zahtijevalo da preda kemijsko oružje.

Francuska: Siriju čekaju ozbiljne posljedice ako ne bude poštovala rezoluciju

Francuski nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a Siriji će dati rok od 15 dana da objavi sve podatke o svojem kemijskom naoružanju te joj zaprijetiti daljnjim mjerama ako na uvjete ne pristane, izjavili su diplomati koji sudjeluju u sastavljanju rezolucije. 

Tražit će da Sirija odmah dopusti UN-ovim istražiteljima pristup svim lokacijama na kojima je smješteno kemijsko oružje te dokumentaciji i opremi. 

U UN-u su u utorak navečer Velika Britanija, Francuska i SAD raspravljale o elementima nacrta rezolucije. Francuska je najavila kako će rezolucija biti pravno obvezujuća te će navesti da Siriju očekuju ozbiljne posljedice ako ju ne bude poštovala, što znači upotrebu vojne sile. 

Sirija je u utorak prihvatila ruski prijedlog da preda kemijsko oružje, ali američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je još prerano da se vidi hoće li ta inicijativa uspjeti pa je zato američkoj vojsci zapovjedio da ostane spremna na vojni udar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto