Obavijesti

News

Komentari 252

Obećali su pravdu za Hainesa: Zaprijetili Obama i Cameron

Obećali su pravdu za Hainesa: Zaprijetili Obama i Cameron
4

Nakon objave snimke Davida Hainesa, hrvatskog zeta, Barack Obama i David Cameron poslali su oštre prijetnje ISIL-u i obećali ih dovesti pred lice pravde

VIDEO

Ubojstvo Davida Hainesa je "čin čistog zla ", rekao je britanski premijer David Cameron nakon smaknuća britanskog humanitarca (44). Cameron je dodao i da će učiniti sve što je moguće kako bi ulovili te ubojice i doveli ih pred lice pravde, piše BBC . Podsjećamo, Haines je oženjen Siščankom, a imao je dvoje djece i živio je u Hrvatskoj.

Nakon vijesti o objavi snimke, Cameron se hitno vratio u službenu rezidenciju, a za nedjelju je sazvao i hitan sastanak sa vojnim i sigurnosnim čelnicima, javlja AP.

Militanti islamističke države (ISIL) već su ubili dvoje američkih zarobljenika, a Hainesa su držali zatočenim od prošle godine, kad su ga zarobili u Siriji. Noćas su objavili kako su smaknuli Hainesa, a s nimka uključuje i prijetnju ubojstvom drugog britanskog zatočenika Alana Henninga. Na snimci Haines čita optužbe protiv zapadnih država, te imenuje Camerona, kojem poručuju da je svojevoljno ušao u koaliciju s Amerikom protiv Islamske države, kao i prethodnik Blair. Dodaje se da će cijenu platiti britanski narod.

VIDEO

U izjavi koju je objavio britanski Foreign Office, Hainesov brat Mike poručuje kako je David, otac dvoje djece, "bio i je voljen od cijele obitelji".

- David je bio najživlji oko svog humanitarnog rada. Radost i iščekivanje koje je imao oko posla koji je trebao raditi u Siriji za mene i obitelj su najbitniji dijelovi cijele ove tužne priče - rekao je brat. Iz Foreign Officea su u nedjelju poručili kako sve ukazuje da je snimka autentična.

Obama: 'SAD stoje uz Britaniju'

Hainesovo ubojstvo osudio je i američki predsjednik Barack Obama i poručio da će SAD stajati uz Veliku Britaniju u lovu na ubojice.

- Radit ćemo s Velikom Britanijom i koalicijom država u regiji i svijetu kako bi ove zločince doveli pred lice pravde, i kako bi smanjili i uništili ovu prijetnju - poručio je Obama, piše Telegraph .

Krvnik, koji govori engleskim jezikom s britanskim naglaskom, u snimci krivi Camerona što je udružio snage s Amerikancima, koji su u ratu s džihadistima te su protiv njih pokrenuli zračne napade u Iraku.

Australci šalju 600 vojnika

Australski premijer Tony Abbott najavio je noćas kako će poslati vojne snage u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv ISIL-a u Iraku. Na službenu molbu SAD-a poslat će 600 ljudi, 400 iz zračnih snaga i 200 iz vojske, uključujući i specijalne snage. Australci su najavili i slanje vojnih zrakoplova i druge opreme, piše Guardian .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu