• Članak
  • Komentari 60
  • Share 234
  • Tweet

Ispod džungle u Hondurasu su pronašli izgubljeni zlatni grad?

Prema legendi Ciudad Blanca pun je zlata, a meta je istraživača i lovaca na blago otkada ga je 1526. u jednom od svojih pisama prvi put spomenuo Hernando Cortes

Utorak, 12. 6. 2012. u 08:30    Piše: Maja Blažević

Pomoću suvremene metode laserskog mapiranja znanstvenici su napravili detaljnu kartu regije Mosquitia u Hondurasu za koju vjeruju da otkriva legendarni izgubljeni grad Ciudad Blanca poznat i kao Bijeli grad zlata.

Znanstvenici sa sveučilišta u Houstonu i Nacionalnog centra za lasersko mapiranje nadlijetali su pokrajinu Mosquita u malom avionu i ispaljivali milijarde laserskih zraka na zemlju kako bi stvorili trodimenzionalnu digitalnu mapu topologije ispod džungle.

Obradom podataka analitičari su otkrili promjene na tlu za koje je odgovoran čovjek, a za koje vjeruju da su ostaci zaboravljenog grada, piše Daily Mail.

Prema legendi Ciudad Blanca pun je zlata, a meta je istraživača i lovaca na blago otkada ga je 1526. godine u jednom od svojih pisama prvi put spomenuo Hernando Cortes. Inspiriran ovom legendom, snimatelj Steven Elkins zatražio je potporu privatnih investitora koji bi bili spremni platiti korištenje tehnologije laserskog mapiranja za izradu mape šumovitih predjela Mosquitia. 

Za vrijeme trajanja projekta tim je napravio više od četiri milijarde snimaka. Nakon što svjetlosne zrake pogode tlo odbijaju se i vraćaju se do letjelice, te znanstvenicima omogućuju izradu digitalne mape. Na kraju svakog dana dobivene podatke su slali inženjeru Billu Carteru koji je i otkrio da u džungli postoji nešto što liči na strukture napravljene ljudskom rukom. 

Ipak, službene potvrde o postojanju grada još nema, a ako do nje dođe ovo otkriće moći će se usporediti s otkrićem zaboravljenih lokaliteta kao što je Machu Picchu, kojeg je zapadnom svijetu 1911. predstavio američki povjesničar Hiram Bingham. 


Pročitajte više vijesti u rubrikama Svijet, Znanost.

Tagovi: honduras, znanstvenici, otkriće, legenda, grad

Izdvojeni komentari 60 komentara Pogledaj sve komentare
12.06.2012., 09:02

velemajstor12: Bože mili šta su sve naši novinari u stanju ISKONSTRUIRATI. Inženjer je zaključio da u džungli postoji NEŠTO što liči na strukture napravljene ljudskom rukom a novinar iz toga izvuče ISPOD DŽUNGLE U HONDURASU NAŠLI IZGUBLJENI GRAD?...Heba te led koji zaključak !!!

12.06.2012., 09:20

makiii: To je samo zlatni grad, mi smo zlatna država!!!

12.06.2012., 08:49

beebee : Super, još jedan razlog za uništavanje i ono malo zelenila što nam je ostalo!Nije bed, evo sad će nas evolucija preurediti pa ćemo disati naftu, zlato...

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar