Obavijesti

News

Komentari 119

Panika zbog ebole: Zatvaraju granice, zaraženi i Amerikanci

Panika zbog ebole:  Zatvaraju granice, zaraženi i Amerikanci
6

Liberijska vlada je u nedjelju zatvorila sve granične prijelaze, ograničila okupljanja i uvela stroge zdravstvene mjere. Do sada je zaražen 1201 čovjek, umrlo ih je 672

VIDEO

Kako bi pokušala suzbiti epidemiju smrtonosnog virusa ebole, koja je do sada u toj afričkoj regiji već uzela najmanje 660 života i zarazila trojicu liječnika , liberijska vlada je u nedjelju zatvorila sve granične prijelaze , ograničila okupljanja i uvela stroge zdravstvene mjere, javlja Reuters .

Sa zarazom bore se Sijera Leone, Liberija i Gvineja, ali i Nigerija , koja je objavila da je u petak u Lagosu preminuo jedan muškarac od ebole. Riječ je o Liberijcu koji je nedavno doputovao iz Monrovije, glavnog grada Liberije.

Sve liberijske granice bit će zatvorene, osim glavnih ulaznih točaka. Na tim točkama uspostavit ćemo centre za prevenciju i testiranje, a stroge preventivne mjere provodit će se bez obzira na sve, rekla je liberijska predsjednica

Liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf kazala je da Vlada radi sve što je u njenoj moći kako bi se suzbio virus, uključujući pregledavanje i testiranje svih odlazećih i dolazećih putnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve liberijske granice bit će zatvorene, osim glavnih ulaznih točaka. Na tim točkama uspostavit ćemo centre za prevenciju i testiranje, a stroge preventivne mjere provodit će se bez obzira na sve - rekla je Sirleaf.

U Liberiji je od ebole preminuo jedan od najcjenjenijih liberijskih liječnika  Samuel Brisbane , a drugi liječnik,  Sheikh Umar Khan , vodeći stručnjak za ebolu u Sijera Leoneu, liječi se u klinici Liječnika bez granica (MSF) i prognoze su da će preživjeti.

VIDEO

Brisbane je u najvećoj bolnici u zemlji u Monroviji liječio zaražene pacijente, kada se i sam razbolio. Preminuo je u subotu.

Zaraženi i Amerikanci: Liječnik i misionarka

Virusom ebole zaraženo je i dvoje Amerikanca, javlja Washington Post . Riječ je o liječniku Kentu Brantlyju (33) , koji je došao u Liberiju upravo kako bi pomogao u suzbijanju zaraze.

Samaritan's Purse, kršćanska karitativna udruga, rekla je da je Brantly smješten u karantenu u bolnici ELWA u Monroviji, a prema informacijama koje stižu njegovo je stanje stabilno .

- Nadamo se najboljem, ali još se nije izvukao - rekla je glasnogovornica udruge.

Ebolom se zarazila i misionarka Nancy Writebol . Njezin muž David rekao je da je teško bolesna i u izolaciji u Monroviji .

Taj bračni par misionara u Liberiji boravi već godinu dana, te su inzistirali da ostanu u zemlji unatoč prijetnji ebole.

Najsmrtonosniji virus: Lijeka nema, a ubija do 90% zaraženih

Ebola je jedan od najsmrtonosnijih virusa na svijetu , a lijek ne postoji. U bija i do 90 posto oboljelih , iako je stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji oko 60 posto. Virus je iznimno zarazan , posebice u kasnoj fazi, a simptomi uključuju povraćanje, proljev te unutarnje i vanjsko krvarenje . Prenosi se krvlju i drugim tjelesnim tekućinama.

Do sada 1201 zaražen, umrlo ih 672

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji do sada je ebolom zaražen najmanje 1201 čovjek, od čega ih je 672 umrlo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a