Obavijesti

News

Komentari 27

Papa: Europa gubi svoju dušu, za svijet ona je stara i ispijena

Papa: Europa gubi svoju dušu, za svijet ona je stara i ispijena
10

Papa je u EP-u upozorio kako svijet vidi Europu kao "staru i ispijenu". Ideali koji su nadahnjivali Europsku uniju, sada su zamijenjeni birokracijom institucija, rekao je

VIDEO

Papa Franjo svoj govor u Europskom parlamentu počeo je prisjećanjem na posjet pape Ivana Pavla II. ovoj instituciji 1988. godine. Upozorio je kako svijet vidi Europu kao "staru i ispijenu".

- Svijet postaje sve složeniji, ali i manje eurocentričan. Na sliku utjecajne Europe, veže se slika stare Europe koja se promatra sa sumnjom, distancom i nedostatkom povjerenja. Europa polako gubi svoju dušu i gubi humanistički duh koji je u njezinoj srži. Europska unija se širi, ali povjerenje u nju pada- rekao je Papa.

Kritizirao EU

Papa je u svom govoru prozvao i eurozastupnike te ih podsjetio na samu srž na kojoj je EU osnovana, javlja televizija N1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vlada zbunjenost i izgubljenost u potrošačkom svijetu. Takav potrošački duh ne može promicati dostojanstvo ljudskog života. Vi, eurozastupnici, imate veliku zadaću koja se temelji na brizi za ljudsko dostojanstvo. To znači njegovati i čuvati sjećanje, ali i nadu. Brinuti i skrbiti i za one na margini društva jer i oni zaslužuju dostojanstvo - istaknuo je papa Franjo.

Lider Katoličke crkve nije se libio ni kritizirati Europsku uniju: 

- Ideali koji su nekad nadahnjivali Europsku uniju, sada su zamijenjeni birokracijom institucija. Stil života se održava na raskoši koja je neodrživa i koja je daleko od naših stvarnih života. Ljudi nemaju ni hrane ni posla. Moramo promicati kulturu ljudskih prava - rekao je.

Buđenje vjerskog fundamentalizma

Papa Franjo se osvrnuo i na situaciju u regiji, kao i rastuće trendove vjerskog fundamentalizma. 

- Balkanske zemlje koje su se u prošlosti jako napatile kroz sukobe, moraju imati razvijenu svijest o vlastitom identitetu koji je ključan u svakom odnosu, i sa susjedima koje imaju problem s buđenjem vjerskog fundamentalizma u svojoj unutrašnjosti. Na vama (eurozastupnicima) je da štitite europski identitet, ali i da stvarate zakone koji će vratiti povjerenje u projekt mira -  objasnio je Papa.

Potpora doseljenicima

Papa je oštro komentirao i nedavne događaje s imigrantima u Europskoj uniji. Pozvao je na zajednički odgovor na sve veći broj imigranata koji brodovima stižu siromašni i očajni, javlja BBC.

- Doseljenicima trebamo pružiti potporu. Europa treba donijeti rješenja koja će njegovati dostojanstvo svake osobe. Mediteransko područje ne smije postati groblje -  naglasio je papa Franjo. 

Osvrnuo se i na robovlasnički odnos u kojem mnogi žive. 

- Moramo biti iznad vrijednosti multinacionalnih kompanija. Ne smijemo graditi kule od pijeska s ozbiljnim društvenim posljedicama, koja su u suprotnosti s robovlasničkim odnosom - rekao je Papa.

Kritičari i katolici nezadovoljni

Neki kritičari nisu zadovoljni Papinim kratkim posjetom jer smatraju da je zapostavio Europu, javlja BBC. Mnogi katolici iz Strasbourga su uznemireni činjenicom da Papa u službeni posjet nije uključio vjerske aktivnosti i da neće posjetiti gradsku katedralu

Inače, njegov posjet od svega četiri sata najkraći je posjet nekom mjestu od strane jednog Pape ikada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.