Obavijesti

News

Komentari 11

Pisao je roditeljima s Titanica: "Očito nas prati neka nesreća"

Pisao je roditeljima s Titanica: "Očito nas prati neka nesreća"
1

Titanic se pri isplovljavanju umalo sudario s drugim brodom. Član posade pisao je roditeljima kako se nada da to nije loš znak. Pismo je sada prodano za 36.000 funti

VIDEO

Nekoliko dana prije potonuća Titanica, 29-godišnji stjuard Arthur Paintin napisao je kako se nada da sudar s drugim brodom u luci Southampton nije znak da će se nešto loše dogoditi.

Naime, pri isplovljavanju, u srijedu 10. travnja 1912., Titanic se zamalo sudario s brodom New York koji je bio vezan u luci. Zbog snažnih propelera počeo je privlačiti New York tako da su u jednom trenutku popucali konopci kojima je brod bio vezan. Sudar je izbjegnut za samo jedan metar, ali oslobođena užad, koja je fijukala zrakom, teško je ozlijedila nekoliko ljudi koji su gledali isplovljavanje (neki su pričali da je bilo i poginulih, no to nije službeni podatak).

Nakon što je brod pristao u irskom Queenstownu, Arthur je iskoristio priliku da svojim roditeljima u Oxfordu pošalje pismo. U njemu je istaknu kako je moguće da Titanic prati nesreća kao i njegovog "brata blizanca" Olympica, koji se godinu ranije sudario s borbenim brodom.

"Ne mogu shvatiti da sam imao samo deset dana slobodno i jako mi je žao što nisam stigao do Oxforda, ali sada smo započeli s brzim putovanjima i tako će biti tijekom cijelog ljeta (drž' te fige da ne bude nesreća). Kažem to zato što nas očito prati loša sreća još od Olympica", napisao je u pismu i objasnio kako su se Titanic i New York umalo sudarili.

Detaljno je opisao i najveći i najluksuzniji putnički brod tog vremena:

"Kakav je to dobar brod! Za putnike puno bolji od Olympica. Ali moja mala soba nije baš tako lijepa, bez dnevnog svijetla, s upaljenom žaruljom i tijekom dana. No, nema smisla gunđati".

Arthur Paintin nekoliko je godina radio za tvrtku White Star Line, a kapetana Titanica Edwarda J. Smitha dobro je upoznao još na Olympicu. Paintin je bio njegov osobni poslužitelj, a navodno je viđen uz Smitha na mostu nekoliko trenutka prije no što je brod potonuo.  

Pismo je nekoliko dana poslije stiglo na adresu Williama i Alice Paintin i ono je bilo posljednje što im je ostalo od sina. Arthur je 15. travnja potonuo s Titanicom, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Ostavio je trudnu suprugu s kojom je bio u braku tek pet mjeseci. Pismo je ostalo u obitelji 100 godina, sada je prodano na aukciji za 36.000 funti (oko 324.000 kuna).

>>> Cijelo pismo na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..