Obavijesti

News

Komentari 52

Podmornica će 'pješice' ići do Slovenije, žele izbjeći Hrvate

Podmornica će 'pješice' ići do Slovenije, žele izbjeći Hrvate
2

C. Gora poklonila je Sloveniji podmornicu, koju će izložiti u vojnom muzeju u Pivki. Da im Hrvati ne zaplijene podmornicu, ona će putovati preko Srbije i Mađarske

VIDEO

Podmornica "Zeta", jedna od šest u sastavu bivše jugoslavenske mornarice, krenula je u ponedjeljak iz crnogorskog Pristana put slovenske Pivke. No, Slovenci su si odlučili malo zakomplicirati stvari. Podmornica neće putovati morem već kopnom preko Srbije i Mađarske. Prema pisanju podgoričkih Vijesti, Slovenci na taj način žele izbjeći Hrvate jer se boje da ju ne bi zaplijenili jer ju i Hrvatska smatra važnom točkom pregovara o sukcesiji imovine bivše SFRJ. Konačno odredište podmornice trebao bi biti vojni muzej. 

- Vojnom muzeju oružanih snaga Slovenije ustupili smo podmornicu tipa P-911 "Zeta" zaključkom vlade Crne Gore 25. lipnja 2009. godine. Radi se o diverzantskoj podmornici jugoslovenske proizvodnje kojih je bilo šest za potrebe bivše JRM. Podmornice su 2005. izašle iz upotrebe te su proglašene viškom za potrebe tadašnje vojske Srbije i Crne Gore. Osnovna namjena ove podmornice bila je prijevoz pomorskih diverzanata i na sebi nije imala naoružanje - poručili su iz crnogorskog ministarstva obrane.

Spornu podmornicu Crna Gora poklonila je Sloveniji na inicijativu slovenskog umirovljenog admirala Marjana Pogačnika, koji je pojasnio kako je ideju o preuzimanju podmornice sproveo u djelo samo kako bi pobio tvrdnju da "Slovenija nije pomorska zemlja i da nema pomorsku tradiciju". 

- Ideja o preuzimanju podmornice nastala je prije osam godina u pomorskom muzeju "Sergej Mašera". Dogovorili smo da idem u Crnu Goru kako bih ispitao mogućnosti da dobijemo jednu podmornicu kao muzejski izložak. Slovenija je sudjelovala sa svojom pameću, industrijom i radničkom snagom u izgradnji podmornica. Od 1928. godine 60 posto svih zapovjednika jugoslavenskih podmornica činili su Slovenci - rekao je umirovljeni admiral. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije dvije godine pisalo se i da Crna Gora Hrvatskoj želi pokloniti podmornicu tipa Una. Tada su iz MORH-a rekli da će prihvatiti dar koji može biti zanimljiv kao muzejski izložak, i da će se objekd evidentirati u sukcesijskom dijelu, ali da to ne znači da odustaju od potraživanja drugih objekata. Inače podmornica tog tipa u bivšoj državi bila je bazirana u splitskoj Lori, pisala je Slobodna Dalmacija.

Tijekom 80-ih godina izrađeno je šest podmornica klase Una koje su se koristile za polaganje manjih minskih pola ili dostavu diverzanata u neprijateljsko područje.

Slovenija: Nemamo veze sa transportom podmornice

U MORH-u kažu da sukcesija vojne imovine JNA nije riješena te da je podmornica, dolaskom na hrvatski teritorij, mogla postati pravni problem između zemalja. Iz slovenskog ministarstva obrane kažu da nemaju veze s transportom podmornice te da su sve odluke donosile tvrtke za transport.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a