Obavijesti

News

Komentari 132

Poreč je u strahu: Banda na motorima opljačkala je hotel

Poreč je u strahu: Banda na motorima opljačkala je hotel
6

Sve do tad bila je to mirna, nedjeljna večer u Poreču, istarskom turističkom biseru. Idilu su prekinula dvojica maskiranih i naoružanih muškaraca na motorima...

VIDEO

Gdje su pare? Gdje su pare?, vikala su dvojica maskiranih pljačkaša preplašenim djelatnicima recepcije porečkog hotela Materada.

Sve do tog trenutka bila je to mirna, nedjeljna večer u istarskom turističkom biseru. Nekoliko desetaka turista, koji su se spremali za večernji izlazak u grad, bili su u blizini recepcije. Idilu je prekinuo dolazak dvojice muškaraca na motorima nešto prije 22 sata. Maskirani potkapama s prorezima za oči i naoružani pištoljima upali su u hotel. Prestravljeni turisti počeli su vrištati i bježati iz hotela.

Sve to nije nimalo omelo pljačkaše koji su jednog zaštitara srušili na tlo i brutalno počeli cipelariti. Drugi zaštitar za to je vrijeme uspio pobjeći i iz zaklona obavijestiti policiju o pljački. Pljačkaši su zatim na motorima pobjegli s plijenom, navodno s više desetaka tisuća kuna.

>>> Više pročitajte u tiskanom izdanju 24sata u utorak i srijedu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
24sata


Filmske pljačke: Iz hotela su ukrali milijune i samo odšetali

Luksuzni hoteli privlače imućnu klijentelu, a time i one koji se žele samo dokopati njihovog bogatstva. Hotelski sefovi meta su pljačkaša jer u svojim utrobama nerijetko skrivaju nakit i drago kamenje čija se vrijednost mjeri u iznosima sa šest nula. Filmska pljačka odvijala se ove nedjelje u i Poreču gdje su drski lopovi upali i u hotel Materada, oružjem zaprijetili zaposlenicima na recepciji i pobjegli s dnevnim utrškom.

Donosimo vam pregled pet najvećih pljački hotela.

Hotel InterContinental Carlton, Cannes

Za vrijeme filmskog festivala u Cannesu hotel InterContinental Carlton sjedište je glamura i baš zato se dva puta našao na meti pljačkaša koji su ukrali nakit i dijamante u vrijednosti od oko 1,476 milijardi kuna. 

InterContinental Carlton je luksuzni hotel s 343 sobe izgrađen 1911., a francuska vlada ga je stavila na listu nacionalnih povijesnih zgrada. Svake godine privlači najglamuroznije goste kanskog filmskog festivala zbog čega ga vole i draguljari i proizvođači nakita.

InterContinentalov potencijal prepoznao je i Alfred Hitchcock koji je tamo, kakve li ironije, snimio film 'Uhvatiti lopova'. 

Pljačkaši su InterContinental Carlton prvi put opelješili 11. kolovoza 1994. godine. Meta pljačke bila je draguljarnica koja se nalazi u sklopu hotela. Trojica maskiranih muškaraca upali su u trgovinu netom prije zatvaranja i mašući strojnicama priprijetili osoblju i mušterijama. Čak su i zapucali, no policija je kasnije otkrila da su ispaljivali ćorke. 

Upecali su plijen u vrijednosti od 77 milijuna dolara, otprilike, 533,6 milijuna kuna, jednostavno su išetali iz hotela i nestali. Pljačkaši nikada nisu pronađeni kao ni plijen.

Duško Marušić/Pixsell

Drznik koji je u srpnju prije dvije godine isti hotel 'olakšao' za nakit u vrijednosti 942,4 milijuna kuna ušetao je u InterContinental usred bijela dana naoružan samo pištoljem i na glavi noseći šiltericu. 

Ukradeno drago kamenje spremio je u aktovku i mirno odšetao promenadom Croisette, kao i pljačkaši 19 godina prije njega. 

Ukradeni nakit pripada Levu Levievu, izraelskom milijarderu koji je svoju kolekciju predstavio na kratkotrajnoj izložbi u Cannesu pod nazivom 'Dijamantna kuća'. 

The Pierre, New York

Ranog jutra 2. siječnja 1972. crni Cadillac zaustavio se ispred hotela The Pierre u New Yorku. Iz auta je izašlo pet gangstera, povezanih s kriminalnom obitelji Lucchese, koji su čuvare i osoblje hotela kao i goste dva i pol sata držali na nišanu dok su praznili sefove. 

Ukrali su nakit i novac u vrijednosti od oko 11 milijuna dolara, što bi bilo oko 76 milijuna kuna.

Od petorice pljačkaša živ je ostao samo Nick 'Mačak' Sacco, koji se nalazi u programu zaštite svjedoka zbog slučaja nevezanog za ovu pljačku. U suradnji sa Danielom Simoneom radi na knjizi o velikoj pljački The Pierrea.

Taj Hotels

 Circus Circus, Las Vegas

Roberto Solis počeo je planirati pljačku hotela dok je još u zatvoru Folsom služio kaznu zbog ubojstva zaštitara. Zaveo je mladu Heather Tallchief koja se zaposlila u zaštitarskoj tvrtki koja je dostavljala novac u hotel i kasino Circus Circus i odvozila ga iz njega. 

Za vrijeme primopredaje novca ona je 1993. iskoristila rupu od dvije minute i odvezla se s 2,5 milijuna dolara (17 milijuna kuna) plijena. Ona i Solis bili su godinama u bijegu dok on nije 2005. ostavio nju i njihovo dijete sa samo 1000 dolara nakon čega se ona predala policiji. 

Solis je i dalje u bijegu.

Peninsula, Hong Kong

Iako se ne može mjeriti s prethodnim pljačkama po vrijednost plijena, ukradeno je samo 6,455 dolara (44.663 kuna), ova je pljačka istaknuta zbog 'glatkog' načina izvedbe. 

Naime, pljačkaš je uspio od osoblja iskamčiti rezervni ključ od sobe u kojoj su spavali gosti, čekao je da odu i zatim otišao u njihovu sobu i nazvao recepciju te ih tražio da mu daju šifru od sefa koju je, navodno, zaboravio.  

Hotel Peninsula
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji