Obavijesti

News

Komentari 214

Pred Grčkom četiri scenarija: Najbliži je izlazak iz eurozone

Pred Grčkom četiri scenarija: Najbliži je izlazak iz eurozone
7

Grci su Europi sa solidnom 60-postotnom većinom odlučno rekli ne, ali nakon nedjeljnog slavlja vjerojatno su se mnogi od njih probudili s pitanjem "a što sad?

VIDEO

Ulice grčkih gradova u nedjelju navečer bile su ispunjene razdraganim masama. Pristaše odbacivanja nametnutih mjera štednje međunarodnih kreditora slavile su pobjedu na povijesnom referendumu. Grci su Europi sa solidnom 60-postotnom većinom rekli ne, ali nakon nedjeljnog slavlja vjerojatno su se mnogi od njih probudili s pitanjem "a što sad?".

POGLEDAJTE VIDEO: Grci slave zbog rezultata referenduma

Pokretanje videa...

24sata 00:39

Bez obzira na referendum i njegov ishod, Grčka je i dalje visoko zadužena zemlja koja bez novca iz inozemstva praktički ne može funkcionirati . I dok premijer Tsipras najavljuje nove pregovore s Europom i narod uvjerava da je sada grčka pozicija puno bolja i da će ispregovarati bolje uvjete vraćanja duga, Deutsche Bank objavljuje četiri scenarija za grčku budućnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Povoljniji paket mjera

Najmanje vjerojatan scenarij je da partneri iz eurozone Grčkoj ponude puno bolje uvjete i "mekši sporazum". To je upravo ono što traži i narodu obećava premijer Tsipras.

2. Popuštanje i ostanak u eurozoni

Nešto vjerojatniji scenarij je da Grčka odustane od svojih zahtjeva u zamjenu za rekapitalizaciju svojih banaka europskim novcem. Zemlja bi tako ostala u eurozoni i zadržala euro, a za svoje fiskalne potrebe koristila bi isključivo domaće izvore prihoda.

3. Pad vlade i novi sporazum

Zatvorene banke i sve dublja ekonomska kriza zbog nedostatka europskog novca mogli bi dovesti do smjene Syrizine vlade i stvaranja vlade nacionalnog jedinstva koja bi s kreditorima postigla novi sporazum.

4. Izlazak iz eurozone

Uz treći scenarij, prema mišljenju Deutsche Bank, ovaj je najvjerojatniji. Grčka bi se u tom slučaju trebala vratiti drahmi što bi moglo dovesti do povećanja cijena uvoznih proizvoda i velike inflacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...