Obavijesti

News

Komentari 71

Pročitajte reakcije na šokantnu ostavku pape Benedikta XVI

Pročitajte reakcije na šokantnu ostavku pape Benedikta XVI
3

Cijeli svijet šokiran je ostavkom Svetog oca, a njemačka kancelarka Angela Merkel među prvim je svjetskim čelnicima koji su poslali reakciju na vijest iz Vatikana

VIDEO

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel rekao je kako njemačka vlada "poštuje Papu zbog njegovih djela i zbog njegovog doprinosa Crkvi". 

- Njemačka vlada iznimno cijeni Svetog Oca i sve ono što je tijekom života napravio i čime je pridonio Katoličkoj crkvi. Bio je na čelu Crkve gotovo osam godina. Ostavio je vrlo osobni pečat kao mislilac na čelu Crkve, ali i kao njezin pastir. Koji god bili razlozi njegove odluke, moraju se poštovati - izjavio je Stefan Seibert, glasnogovornik njemačke vlade. 

Talijanski premijer Mario Monti istaknuo je kako ga je vijest o Papinoj ostavci jako iznenadila, a predsjednik Giorgio Napolitano rekao je kako je ostavka "čin velike hrabrosti" te da ga poštuje zbog smisla za odgovornost.

Glavni izraelski rabin Yona Metzger istaknuo je kako je Benedikt XVI. zaslužan za unaprjeđenje veza između kršćanstva, islama i židovstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Horst Seehofer, bavarski guverner, komentirao je kako je 'Papina odluka vrijedna štovanja, iako on osobno žali zbog toga'. Svojom karizmom i neumornim radom za Crkvu, bavarski papa bio je inspiracija ljudima cijelog svijeta.

- To je došlo kao grom iz vedrog neba! Iako se zadnjih godina i govorilo, kako bi bilo dobro u slučajevima kad Papa više nije u mogućnosti, zbog bolesti, starosti, obavljati tu dužnost, da se osmisli način kako to učiniti. Evo i papa Benedikt XVI je to učinio. Za dobro Crkve, da bi Crkva mogla funkcionirati sasvim normalno, bez bolesnoga Pape. U zadnje vrijeme su i na njemu bili vidljivi znakovi teške bolesti, on je potegnuo hrabri potez, to je tek drugi put u povijesti Crkve, rekao je teolog Adalbert Rebić.

Britanski premijer David Cameron komentirao je Papinu ostavku te je istaknuo da je Sveti otac neumorno radio na učvršćivanju veze Velika Britanije s Vatikanom.

Bivša premijerka Jadranka Kosor rekla je kako nakon odlaska Benedikta XVI svijet neće biti isti kao što je bio te da će Papa puno nedostajati. Dodala je da je susret s Papom bio nezaboravan te ističe i potporu Vatikana Hrvatskoj, piše Večernji.hr

Prvi čovjek anglikanske zajednice, nadbiskup Justin Welby, u svojoj izjavi poručio je kako su odluku pape Benedikta primili teškog srca, ali s punim razumijevanjem. Dodaje kako se mole da će ga Bog blagosloviti zdravljem i mirom u mirovini.

Francuski predsjednik Francoise Hollande potez pape Benedikta XVI. nazvao je doličnom. 

- To je ljudska odluka vezana uz slobodnu volju koju treba poštovati. Republika pozdravlja odluku Pape - istaknuo je Hollande.

Latinski patrijarh Jeruzalema Twal Fouad, koji predstavlja najveću katoličku vlast u Svetoj zemlji, za Svetog Oca je rekao da je bio pater familias koji je mislio na čovječanstvo

- Njegova gesta samo povećava naše poštovanje i divljenje prema njemu - dodao je Fouad.

Reakciju na Papinu ostavku objavio je i ured Josea Manuela Barrosa, predsjednika Europske komisije, a u poruci su istaknuli kako je Barroso s emocijama primio današnju Papinu najavu da podnosi ostavku. Izrazio je poštovanje prema djelovanju pape Benedikta XVI i njegovoj neumornoj potpori za obranu ekumenskih vrijednosti među kojima su mir i uvažavanje ljudskih prava. 

- Duh pomirenja koji je pokretao razmišljanje i djelovanje Svetog Oca također treba pozdraviti - stoji u poruci uz dodatak da se Barroso posebno sjeća razgovora s Papom 2006. godine kada su podijelili viziju Europe i svijeta izgrađeno oko ideje mira, pravde i solidarnosti. 

Srpska pravoslavna crkva: Odluka je čin za poštovanje

Mediji u Srbiji opširno izvješćuju, uglavnom prenoseći agencije i izvore iz Vatikana, o iznenadnoj odluci pape Benedikta XVI. da se povuče, ali se Srpska pravoslavna crkva još nije službeno oglasila osim što je na svom portalu ocijenila kako je papina odluka "čin za poštovanje".

- Dosljednost i visoke kriterije pokazao je i ovim činom dobrovoljnog povlačenja, činom koji je za poštovanje - objavljeno je na portalu SPC uz ocjenu kako je doba Benedikta XVI. "doba duboke krize i kontroverzi u Rimokatoličkoj Crkvi".

- Da li je on ekstremno konzervativni papa kurijalnog profila - kako ga optužuju mnogi u njegovoj Crkvi, osobito u njegovoj domovini, ili čovjek koji je pokušao očuvati crkvenost pred udarima sekularizacije - kako tvrde drugi, pokazat će vremenska distanca i sud historije - zaključuje se na portalu SPC.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS