Obavijesti

News

Komentari 26

Ubijena tri prosvjednika, više od 1000 ranjenih u sukobima

Ubijena tri prosvjednika, više od 1000 ranjenih u sukobima
12

Ovo je već drugi napad na izralesko veleposlanstvo nakon što je prošli mjesec za vrijeme jedne izraelske operacije poginulo pet egipatskih graničnih policajaca

VIDEO

Stotine egipatskih prosvjednika upalo je izraelsko veleposlanstvo u Kairu. Veleposlanik Yitzhak Levanon, njegova obitelj i osoblje napustili su zemlju u subotu rano ujutro izraelskim avionom koji je došao po njih. Međutim, šestero izraelskih čuvara ostalo je zatočeno u zgradi. Egipatski komandosi izvukli su ih u subotu rano ujutro. Krenuli su nakon apela izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kojem su čuvari preko telefona rekli kako strahuju za svoje živote. Nakon akcije, premijer je zahvalio na spašavanju, ali cijelu situaciju nazvao 'ozbiljnim udarcem na mir među zemljama'.

Egipat je proglasio stanje pripravnosti. Kasnije tijekom dana sastat će se vojno vijeće kako bi razgovarali o situaciji.

U sukobila s policijom poginula su trojica prosvjednika, a četvrti ranjeni je umro od srčanog udara. Ozlijeđeno je više od tisuću ljudi, među kojima je 300 policajaca. Policajci su suzavcem tjerali prosvjednike koji su uzvraćali bocama i kamenjem. Uhitili su 19 prosvjednika. 

Prosvjednici su srušili zid i upali u zgradu. Izraelsku zastavu i stotine dokumenata pobacali su kroz prozor, piše BBC. Zapalili su najmanje dva policijska auta ispred veleposlanstva, a gotovo 2000 prosvjednika pale stare gume i bacaju u zrak zapaljene boce s benzinom i kamenje. 

Veleposlanstvo je već napadnuto nakon što je prošli mjesec poginulo pet egipatskih graničnih policajaca za vrijeme izraelske operacije protiv naoružanih atentatora.

Egipat je jedna od samo dvije zemlje, među arapskim svijetom, koje su sklopile mir s Izraelom. 

Barack Obama osudio je incident i pozvao Egipat da ispunjava svoje međunarodne obveze i zaštiti izraelsko veleposlanstvo od prosvjednika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu