Obavijesti

News

Komentari 865

Hladnokrvno su ubili 12 ljudi: Policija je uhitila sumnjivce?

Hladnokrvno su ubili 12 ljudi: Policija je uhitila sumnjivce?
20

Trojica muškaraca upala su oko podneva u redakciju satiričkog magazina Charlie Hebdo u Parizu. Ubili su 12 ljudi, među kojima glavnog urednika i dva policajca

VIDEO

Pobjedit ćemo. Ništa nas neće razjedniti i razdvojiti. Ništa neće pokolebati našu odlučnost. Sloboda je uvijek bila jača od barbarstva. Jedinstvo je naša najveća snaga. Živjela republika, živjela Francuska, tim se riječima francuskoj naciji u srijedu obratio predsjednik Francois Hollande, najavivši minutu šutnje za četvrtak točno u podne, kao i nacionalni dan žalosti.

Zatražio je i da zastave pred svim institucijama u državi tri dana budu spuštene na pola koplja nakon stravičnog masakra u redakciji satiričnog lista Charlie Habdo.

Uhitili su napadače?

Glasnogovornik francuske policije za Guardian je potvrdio kako je policija uhitila trojicu muškaraca za koje sumnja da su izveli krvavi napad u redakciji časopisa Charlie Hebdo.

Ipak dodaju kako ministar unutarnjih poslova Bernerd Cazeneuve u nedavnom obraćanju medijima uhićenja nije spomenuo pa neki mediji pišu kako sumnjivci ipak još nisu uhićeni.

Kako piše francuski Metro News , riječ je o braći Saidu (34) i Cherifu Kouachiju (32) te Hamydu Mouradu (18) . Braća su Francuzi, rođeni u pariškom 10. arondismanu te su se navodno prošlog ljeta vratili iz Sirije dok nacionalnost najmlađeg napadača za sada nije poznata.

Metro doznaje i kako je Cherif Kouachi otprije poznat policiji. Bio je dio džihadističke mreže otkrivene u Parizu, a 2008. je uhićen i osuđen na tri godine zatvora zbog optužbi za terorizam.

Vjeruje se da je najmlađi napadač iz Reimsa, grada udaljenog 129 kilometara sjeveroistočno od Pariza. Kako piše britanski Telegraph , Mourada je policija već u utorak tamo tražila. Pišu i da su društvenim mrežama u utorak kružile fotografije osobnih dokumenata napadača te da su antiterorističke jedinice u velikom broju bile prisutne u Reimsu.

Ubili 12, ranili 11 ljudi

Naoružani napadači upali su u srijedu u 11.30 sati u redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu. Počeli su pucati. Prema prvim informacijama ubijeno je 12 ljudi, a 11 ih je ranjeno od kojih je četvero kritično. Među ubijenima su navodno dva policajca. Ubijeno je devetero novinara.

Ubijeni su, piše "Le Monde" urednik Stéphane Charbonnier Charb (47) i karikaturist Jean Cabut Cabu (76) te crtači Georges Wolinski (80) i Bernard Verlhac Tignous (58). France Info TV javlja da je ubijen ekonomist i kolumnist Bernard Maris (68).

Redakcija magazina Charlie Hebdo poznata je otprije po provokativnim karikaturama proroka Muhameda.

VIDEO

Mediji javljaju da je bilo više napadača koji su vikali da je "Alah velik" i "Osvetit ćemo Proroka". Navodno su u napadu koristili kalašnjikove i ručni bacač granata. Čulo se najmanje 30 hitaca. Navodno su bila tri napadača. Dvojica su, tvrde svjedoci obučeni u tipičnu džihadističku uniformu. Drugi svjedoci su rekli da su napadači savršeno govorili francuski te da su bili pripadnici Al-Kaide.

Pobjegli su u crnom Cliju. Policija ih je natjeravala po gradu. Na trgu Clichy su napadači izašli iz Clija i oteli automobil Citroen C3 drugom vozaču kojeg su izbacili iz vozila. U toj su jurnjavi naletjeli na ženu koja srećom nije teže ozlijeđena.

Vatru su otvorili odmah na ulazu u zgradu redakcije časopisa. Nakon toga su se popeli na drugi kat i nastavili pucati. Prestravljeni zaposlenici su pobjegli na krov.

Francuska vlada objavila je najviši stupanj opasnosti od terorizma za područje Pariza.

Našli crni automobil: Napadači su njime pobjegli?

Glasnogovornik policije Emmanuel Quemener obratio se medijima s novim detaljima.

- Imamo opise sumnjivaca i naši djelatnici su u kontaktu s kolegama i osobama koje su bile u redakciji tijekom napada. Svi će biti ispitani. Bjegunci su u bijegu naišli na naše kolege te na njih otvorili vatru, a policajci su uzvratili. Unatoč naporima policije, uspjeli su pobjeći, no mi za njima intenzivno tragamo - rekao je.

Policija je pronašla crni Citroen u sjeveroistočnom dijelu Pariza za kojeg sumnja su napadači njime pobjegli , javlja CNN .

Izvor iz policije: "Napadači su znali koga traže''

Izvor blizak istrazi za Libération je izjavio je kako su u redakciju upali komandos i dvojica vrlo smirenih muškaraca koji su se odmah uputili prema sobi u kojoj se upravo održavao kolegij. Kazao je kako se čini da su napadači unaprijed znali svoje mete.

- Tražili su Charba i kada su upali u prostoriju upitali su: 'Gdje je Charb? Gdje je Charb?'. Njega su ubili, a onda sasuli kišu metaka na sve ostale - rekao je.

Izvor je dodao da postoji mogućnost i da su i ostali karikaturisti također bili na popisu onih koje je odmah trebalo likvidirati.

Hollande: Francuska je u šoku

Francuski predsjednik Francois Hollande je sazvao hitan sastanak. Hollande je napad nazvao "barbarskim" i "terorističkim incidentom". Za napadače je rekao da su profesionalci. Hollande je rekao i da su u posljednjih nekoliko tjedana vlasti uspjele spriječiti nekoliko terorističkih napada u zemlji.

- Moramo pronaći aktere ovog terorističkog čina. Moramo ih uhititi i dovesti pred lice pravde što je prije moguće. Francuska je danas u šoku - poručio je Hollande.

Policija u New Yorku osigurava francusko veleposlanstvo

Istovremeno, iako za sada nema prijetnji, njujorška policija poslala je dodatne snage na ključne punktove u gradu među kojima i oko francuskog veleposlanstva u New Yorku.

Odgovorna je Al-Kaida iz Jemena?

Navodno su napadači prilikom bijega oteli muškarca. Kasnije su ga pustili. Navodno su mu rekli da kaže kako je za napad u Parizu odgovorna Al-Kaida iz Jemena.

Pitali ih kako se zovu pa ubili?

Napadači su, pišu mediji, u redakciju upali za vrijeme tjednog sastanka redakcije. Navodno su svakog pitali kako se zove kako bi ciljano ubili. Među ubijenima su i dva policajca, a jedan od njih je čuvao urednika časopisa koji je godinama primao prijetnje.

Napadače je u zgradu pustila crtačica Corinne Rey Coco. Ona je došla po kćer koja je bila u vrtiću.

- Dvojica naoružanih napadača su mi zaprijetili i dala sam im šifru. Pucali su u Cabu i Wolinskog. Sve je trajalo pet minuta. Ja sam se sakrila pod stol. N apadači su savršeno govorili francuski, a rekli su da su pripadnici Al-Kaide - rekla je Coco.

Napad zbog knjige?

Još jedan od mogućih razlog napada, nagađaju francuski mediji, je i to što je satirični magazin Charlie Hebdo predstavio roman Michaela Houellebecqa, koji je od danas u prodaji u francuskim knjižarama. Knjiga je o muslimanu koji vodi Francusku po zakonima konzervativnog islama. Roman 'Submission' predviđa da 2022. godine francuska ljevica i desnica zajedno odluče podržati izvjesnog Muhameda Ben Abbesa na predsjedničkim izborima protiv desničarke Marie Le Pen. Novi predsjednik islamizira Francusku i EU te zajedno s Turskom i nekim  afričkim zemljama napravi vojni blok. Ta zemlja sliči na staro Rimsko carstvo.

Napade osudili Bijela kuća, Angela Merkel i Putin

Napad u Parizu osudila je i Bijela kuća. Objavili su priopćenje u kojem kažu da su uz obitelji ubijenih i ranjenih. Napad je osudila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je rekla da je ovo napad na slobodu govora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je ''ovaj ciničan zločin'' i uputio sućut žrtvama napada i njihovim obiteljima.

Brutalni napad oštro je osudio i čelnik Arapske lige Nabil al-Arabi.

"Najgori napad u Francuskoj u 30 godina"

Jean Charles Brisard, francuski stručnjak za terorizam , rekao je za BBC da je napad očito dobro isplaniran.

- Napadači su se dobro pripremili, imali su vojno oružje, a vjerojatno i pancirke. Očito su bili trenirani za napad i odlučni u tome da počine teroristički čin koji je vjerojatno najgori u zadnjih 30 godina u Francuskoj - rekao je Jean Brisard.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 865
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa