Obavijesti

News

Komentari 65

Rusi povrijedili zračni prostor NATO-a, ispratili su ih Britanci

Rusi povrijedili zračni prostor NATO-a, ispratili  su ih Britanci
10

Ukrajinska vlada je priopćila da je istjerala separatiste iz Svjatigorska. Nije bilo žrtava. Nastavlja se antiteroristička akcija. 150 američkih vojnika stiglo je u Poljsku

VIDEO

Prema informacijama nizozemskih medija, najmanje su dva ruska strateška bombardera Tupoljev Tu-95 Bear u srijedu dodirnula zračni prostor na sjeveru Nizozemske. Riječ je o zračnom prostoru nad Sjevernim morem, nad kojim, prema sporazumima članica NATO-a, kontrolu ima Nizozemska, piše ugledni De Telegraaf.

U zrak su dignuta dva aviona tipa F-16 nizozemskog ratnog zrakoplovstva. Situaciju su riješili britanski vojni avioni, koji su se našli na tom području. Zasad nema informacija je li riječ o namjernoj ruskoj provokaciji.

Ukrajina kaže da je "oslobodila" jedan grad

Ukrajinska vlada je priopćila kako su njezine snage istjerale naoružane separatiste iz Svjatigorska u istočnoj Ukrajini u okviru 'protuterorističke' operacije. Policija je priopćila kako nije bilo žrtava. U obližnjem Slovjansku, koji je potpuno u rukama proruskih militanata, samoproglašeni separatistički gradonačelnik Vjačeslav Ponomarjov je rekao kako se priprema na napad ukrajinskih snaga već tijekom noći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U međuvremenu, ruska je vojska u jugoistočnoj regiji Rostov izvela vojnu vježbu i pokus vojne parade, izjavio je glasnogovornik te ruske vojne zone. Reuters je objavio snimku na kojoj se vidi kolona vojnih vozila, džipova, oklopnih transportera, višecijevnih raketnih bacača i lansera raketa zemlja-zrak koja se kretala prema vojnoj zračnoj luci.

U Poljsku stiglo 150 američkih vojnika

Sto pedeset vojnika 173. brigade američke vojske stiglo je u Poljsku nakon odluke Washingtona da pojača svoj angažman u kontekstu napetosti s Rusijom u vezi Ukrajine. 

Dva američka transportna zrakoplova Hercules sletjela su u poljsku bazu Swidwin na sjeverozapadu zemlje. Washington je u utorak najavio raspoređivanje 600 vojnika radi vježbi u Poljskoj i baltičkim zemljama. 

Glasnogovornik Pentagona je precizirao da se radi o "bilateralnim" operacijama dijela Sjedinjenih Država, a ne vježbama NATO-a.

Separatisti zatočili američkog novinara

U Slovjansku proruski separatisti u zatočeništvu drže američkog novinara Simona Ostrovskog. Američki novinar već tjednima prati krizu u Ukrajini. Posljednji tweet poslao je u ponedjeljak, kada je pokrivao prethodnu konferenciju za novinare Vjačeslava Ponomarjova. 

Ukrajinska vlada u srijedu je objavila da je uskrsno primirje završeno i da se ponovno pokreće "aktivna faza antiterorističke operacije". Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov pozvao je na protuterorističku akciju nakon što su blizu Slovjanska pronađena tijela jednog mjesnog političara i članova njegove stranke. Ukrajinski vojni zrakoplov Antonov 30 pogođen je iz puške tijekom izvidničkog leta iznad tog istočnoukrajinskog grada. 

SAD sprema nove sankcije Rusiji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u telefonskom je razgovoru s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem rekao da Ukrajina treba povući naredbu o razmještaju vojnih snaga, razoružati pripadnike nacionalističke skupine Desni sektor, osloboditi uhićene aktiviste u jugoistočnoj Ukrajini te započeti ustavne reforme. 

Lavrov je također upozorio da će Rusija u slučaju napada na svoje interese u Ukrajini odgovoriti na isti način kao u Gruziji 2008. godine.

Kako javlja Reuters pozivajući se na visokog američkog dužnosnika, Kerry je izrazio duboku zabrinutost zbog nedostatka pozitivnih ruskih koraka koji bi vodili smirivanju stanja. Dužnosnik je rekao kako je Kerry također ponovio da će nedostatak napretka u provedbi prošlotjednog Ženevskog sporazuma rezultirati povećanjem sankcija Rusiji.




Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...