Obavijesti

News

Komentari 185

Rusija ima 22.000 vojnika na Krimu, Ukrajina se mobilizira

Rusija ima 22.000 vojnika na Krimu, Ukrajina se mobilizira
18

Procjenjuje se da je odaziv na krimski referendum oko 80 posto. Zasad nema nepravilnosti. Nitko ne sumnja u njegov ishod, a za večeras je već najavljeno slavlje

VIDEO

Milijun i pol stanovnika Krima u nedjelju glasa na referendumu o pripojenju Rusiji. Pitanja na referendumu su 'Jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalnog subjekta?' i 'Jeste li za obnovu krimskog ustava iz 1992. i statusa Krima kao dijela Ukrajine?

Izlaznost je vrlo velika, procjenjuje se oko 80 posto, a regionalna vlast već predviđa rekordan odaziv.

U Bakčisaraju, "glavnome gradu"  tatarske muslimanske zajednice na Krimu, čiji su vođe pozvali na bojkot referenduma, Tatara nije ni bilo na ulicama. Samo su Ukrajinci ruskoga podrijetla glasali s puno entuzijazma, radujući se što će uskoro dobiti priliku odbaciti ukrajinske putovnice i nadajući se boljem životu nakon moskovskih subvencija. 

U Sevastopolju građani su izašli na birališta u velikom broju već u ranim jutarnjim satima, a u prvih pola sata, kako prenosi novinar France Pressea, glasačke je listiće ispunilo 65 posto upisanih na izbornim listama.

Nitko ne sumnja u ishod, nakon ponoći se sprema proslava

Gotovo nitko ne sumnja u ishod referenduma, a za kasno u noć već je najavljeno slavlje. Očekuje se da će referendum uvjerljivo proći jer se 58 posto birača izjašnjava kao Rusi, dok Ukrajinci čine 24 posto, a 12 posto Tatari, sunitski muslimani. 

Ukrajinske vlasti kažu kako neće priznati referendum, kao ni međunarodna zajednica koja tvrdi da je on nezakonit i neustavan. Zapadne sile u Vijeću sigurnosti UN-a pokušale su zaustaviti referendum, no Rusija je stavila veto i to nije prošlo. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom je razgovoru njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kazao da će Rusija poštovati volju građana na Krimu. Dodao je da je jako zabrinut napetostima koje vladaju na istoku i jugu Ukrajine, a koje, prema njemu, izazivaju radikalne skupine odane Kijevu. 

Na Krimu 22.000 ruskih vojnika

Privremeni ukrajinski ministar obrane Igor Tenjuk izjavio je kako su ministri obrane Ukrajine i Rusije dogovorili primirje na Krimu do 21. ožujka. Ipak, Tenjuk je objavio da Kijev razmješta svoje trupe u južnim i istočnim regijama. Više od 40.000 ljudi odazvalo se pozivu na regrutaciju u novoformiranu Narodnu gardu.

S druge strane, Rusija nastavlja raspoređivati postrojbe na Krimu te njihov broj trenutno iznosi 22.000 vojnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je