Obavijesti

News

Komentari 54

Ako će Sirija staviti oružje pod kontrolu, Obama neće napasti

Ako će Sirija staviti oružje pod kontrolu, Obama neće napasti
4

Američki Senat odgodio je glasovanje o rezoluciji kojom bi se dopustila vojna akcija u Siriji. Glasovanje je trebalo biti u srijedu. Barack Obama želi čuti američki narod

VIDEO

Američki Senat odgodio je glasovanje o rezoluciji kojom bi se dopustila vojna akcija u Siriji, javlja AP.

- Ne smatram da trebamo što prije glasovati - rekao je šef demokratske većine u Senatu Harry Reid, samo nekoliko sati nakon što je glasovanje stavio na dnevni red za sjednicu u srijedu.

Predsjednik Barack Obama je u intervjuu za ABC News rekao kako će pomaknuti parlamentarni kalendar. 

- Predsjednik mora imati mogućnost da razgovara sa svih 100 senatora i s američkim narodom prije nego to učinimo - istaknuo je Reid. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Agencija Reuters objavila je kako će se glasovanje o rezoluciji vjerojatno održati krajem tjedna. 

Obama: Ruski prijedlog je potencijalno pozitivan

Barack Obama u ponedjeljak je izjavio kako je ruski prijedlog da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu 'potencijalno pozitivan' te je obećao prijedlog ozbiljno razmotriti i uzeti ga s rezervom. 

- Prijedlog predstavlja potencijalno pozitivan razvoj događaja. Moram reći da bi bilo nemoguće doći do ove točke bez vojne prijetnje čiji je cilj bilo riješiti pitanje pribjegavanja kemijskom oružju u Siriji - rekao je Obama u intervjuu za NBC, dodavši kako će državi tajnik John Kerry istražiti koliko je ponuda ruske strane ozbiljna. 

U intervjuu je izjavio kako će planove za napad na Siriju staviti na čekanje ako sirijski režim pristane staviti oružje pod međunarodnu kontrolu. 

- Želim biti siguran da se poštuje odredba o zabrani korištenja kemijskog oružja. To je u interesu naše nacionalne sigurnosti. Ako to možemo postići bez vojne akcije, to je značajna prednost - rekao je Obama. 

Rusija, jedna od glavnih saveznica sirijskog režima, predložila je Damasku da kemijski arsenal stavi pod međunarodnu kontrolu i uništi ga. 

Obama će se danas obratiti javnosti

Obama bi se danas trebao u televizijskom 'prime-timeu' po mjesnom vremenu obratiti američkoj javnosti povodom situacije u Siriji. 

No, čak i njegovi politički saveznici se pribojavaju da će njegove govorničke vještine biti na velikoj kušnji. Šef predsjednikova ureda Dennis McDonough vjeruje kako će Obama u svom govoru istaknuti da se radi o "ciljanoj, posljedičnoj i ograničenoj" upotrebi vojne sile te da to "nije Irak, Afganistan ili produljena zračna operacija poput one u Libiji". 

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se većina Amerikanaca protivi vojnoj intervenciji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a