• Članak
  • Komentari 3
  • Share
  • Tweet

Senat u Paragvaju smijenio popularnog predsjednika Luga

Južnoamerički socijalistički lideri osudili su čin kao državni udar, a Hugo Chavez kaže da Venezuela neće priznati tu bezvrijednu, nezakonitu i nepravednu vlast

Subota, 23. 6. 2012. u 22:40    Piše: VLM

Suzavcem i vodenim topovima paragvajske su se snage reda morale obračunati s oko pet tisuća prosvjednika ogorčenih zbog odluke paragvajskog senata da dužnosti razriješi popularnog predsjednika Fernanda Luga, bivšeg "biskupa za siromašne" i prvog ljevičarskog predsjednika u posljednje 62 godine u toj zemlji. Razriješen je po kratkom postupku, nije mu odobren ni rok od 18 dana koji je tražio da pripremi obranu, a optužen je jer je loše obavio dužnost u sukobima policije s bezemljašima 15. lipnja, kad je vlast nasilno selila oko 150 seljaka s jednog imanja.

Poginulo je 11 seljaka i šest policajaca. Od 45 članova senata, gornjeg doma paragvajskog parlamenta, njih 39 bilo je za razrješenje predsjednika Luga, četiri su bila protiv, a dvojica nisu bila na sjednici.

- Kažem vam zbogom kao predsjednik - rekao je smješkajući se Lugo, dodajući kako misli da je paragvajska demokracija tim činom duboko ranjena. Postupak protiv Luga trajao je samo 5 sati. Bivši predsjednik Lugo bio je vrlo popularan u Paragvaju još dok je bio biskup, poznat po pomoći siromašnima, na krilima te popularnosti skinuo je svećenički habit i krenuo u politiku. Predsjednik je bio četiri godine, a analitičari kažu kako nekadašnji njegovi saveznici nisu odobravali njegovu lijevu politiku i beskompromisan način vladanja.

U većini zemalja Latinske Amerike to se svrgavanje, nakon kojeg je zamjenik Federico Franco odmah prisegnuo u Kongresu u Asuncionu, doživljava kao državni udar, trojica socijalističkih lidera Venezuele, Bolivije i Ekvadora, Hugo Chavez, Evo Morales i Rafael Correa, osudila su čin. Ekvadorski predsjednik Correa kaže da je odluka nezakonita i da neće priznati drugog predsjednika. Venezuela neće priznati tu bezvrijednu, nezakonitu i nepravednu vlast - rekao je Chavez.

- Nećemo priznati vladu koja nije proistekla iz izbora - rekao je bolivijski predsjednik Evo Morales, osuđujući čin kao parlamentarni državni udar, a to kaže i argentinska predsjednica Cristina Kirchner.


Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: smjena, senat, prosvjedi, fernando lugo

Izdvojeni komentari 3 komentara Pogledaj sve komentare
24.06.2012., 16:00

biio: to se kod nas jednostavno ne može desiti, mi nemamo popularnih političara samo lopove.

24.06.2012., 01:10

rodjo rodjin: Osudjivam i ne priznajem ni ja tog neizabranog spomenika u toj juznoj americi ista sad reko sam i ja reko je hugo reko morales rekla argentina reko je i rodjo i koga briga . idemo dalje .

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar