Obavijesti

News

Komentari 4

Škotska želi zadržati funtu i kraljicu, budućnost vidi u nafti

Škotska želi zadržati funtu i kraljicu, budućnost vidi u nafti
8

Škotski referendum održat će se 18. rujna. Referendumsko pitanje glasi: Treba li Škotska bit neovisna zemlja? Točno 4.285.323 ljudi se registriralo za sudjelovanje

VIDEO

Na čelu neovisne Škotske kraljica?

Škotska nacionalna stranka, na čelu s premijerom Alexom Salmondom, podržava zadržavanje britanskog monarha kao šefa države neovisne Škotske, odnosno opstanak personalne unije s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva, kao i članstvo Škotske u Commonwealthu.

Salmond je istaknuo kako želi da Kraljica ostane na čelu države i u nezavisnoj Škotskoj, "kao što su činili i njezini preci", unatoč tome što se mnogi nacionalisti i republikanci žele riješiti "okova" monarhije. Prema navodima nekih svjetskih medija kraljica je zabrinuta zbog škotskog referenduma, no tijekom kampanje odlučila je ostati neutralna. Ipak, samo nekoliko dana uoči sudbonosne odluke prekinula je šutnju i upozorila Škote da 'jako pažljivo razmisle o budućnosti' prije glasanja.

Politička nestabilnost Ujedinjenog Kraljevstva

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Referendum bi mogao odrediti ne samo sudbinu Škotske nego i sudbinu britanskog premijera Davida Camerona.  Osim što bi mogao izgubiti Škotsku upitna je i njegova funkcija premijera pa bi mogao biti prisiljen dati ostavku osam mjeseci prije izbora u svibnju iduće godine. Naime, bez 40 škotskih zastupnika u svojim redovima njegova konzervativna većina u parlamentu mogla bi izgubiti većinu.

Čak i ako Škoti ostanu u Britaniji, nesumnjivo će biti pušten 'duh iz ustavne boce'. Škotska će, ostane li pod Londonom, sigurno dobiti veće ovlasti. Neizbježno je da će onda i Wales zatražiti više autonomije za sebe.

Eventualni gubitak Škotske oslabio bi Britaniju kao silu, potkopao joj samopouzdanje, učinio je još više introvertnom i povećao sumnje u njezinu budućnost u Europi.

Škotska u Europskoj uniji

Za razliku od Engleza, Škoti su mnogo više proeuropski orijentirani. SNP se zalaže za to da neovisna Škotska s Europskom unijom uspostavi odnos sličan onome koji danas postoji između Ujedinjenog Kraljevstva i EU. To podrazumijeva puno članstvo uz neke izuzetke, kao što je izuzeće od obaveze da se prihvati euro. 

Europska komisija još jednom je ponovila stajalište da će Škotska morati ponovo pregovarati za ulazak.

S druge strane, britanski premijer David Cameron najavio je za 2017. godinu referendum o tome treba li ostatak zemlje ostati u EU. Bez Škotske, izgledi da Engleska, Wales i Sjeverna Irska napuste Uniju mnogo su veći. 

Naoružanje i članstvo u NATO savezu

Škotska nacionalna stranka također želi ući u NATO, čemu se njeni partneri u Stranci zelenih protive, no spremni su to trenutno zanemariti.

- S položajem usred sjevernog Atlantika smo strateški vrlo značajni. Imamo vrlo dugačku obalu s nalazištima nafte i puno ribe, što treba obraniti. Pokušat ćemo ostati u NATO-u, onako kako to radimo i s EU-om. Prolazit će se kroz određeni proces, ali u interesu je svih NATO članica da ostanemo u NATO-u. Već imamo prijedlog kako bi trebala izgledati naša vojska – rekao je škotski zastupnik u Europskom parlamentu Alyn Smith.

Što se tiče nuklearnog naoružanja, Škotska ima jasan stav – protiv. Britanija ima četiri podmornice s nuklearnim balističkim projektilima Trident u mornaričkoj bazi Faslane u Škotskoj. SNP želi da se nuklearno oružje makne iz neovisne Škotske što je prije moguće.

Protivnici takvog poteza kažu da bi premještaj nuklearne baze i skladišta naoružanja koštao milijarde funti, zatvorio tisuće radnih mjesta i izazvao srdžbu u međunarodnoj zajednici. Osim toga, neki smatraju da je antinuklearni stav Škotske kontradiktoran sa željom da bude  u NATO savezu.

Lord Robertson, bivši generalni  tajnik NATO-a, rekao je da NATO ima "centralnu ulogu u nuklearnim pitanjima" i da SNP treba ili to prihvatiti ili držati Škotsku van članstva u tom savezu.

S druge strane, Salmond je izjavio da bi bilo "sasvim izvodljivo" učlaniti se u NATO i istovremeno zadržati antinuklearni stav te da bi Škotska ostala u okviru NATO –a "samo uz dogovor da se u Škotskoj neće nalaziti nuklearno oružje i da će NATO nastaviti poštovati pravo svojih članica da sudjeluju samo u operacijama koje su odobrili Ujedinjeni narodi.

Valuta i ekonomija

Britanska funta jedne od najjačih i najstabilnijih valuta na svijetu. Mnogi Škoti strahuju kako će neovisnost utjecati na hipoteke, kredite, na njihovu ušteđevinu i mirovinske fondove. SNP želi zadržati funtu u slučaju izglasavanja neovisnosti, ali se tome protive sve veće političke stranke u Londonu, smatrajući da monetarna unija nosi više štete nego koristi. No, britanski ministar financija George Osborne odbacio je mogućnost da u slučaju izglasavanja neovisnosti Škotska ostane u monetarnoj uniji.

Osim što strahuju za funtu, stanovnici Škotske također smatraju da će stanje škotske ekonomije u slučaju neovisnosti biti lošije i da će utjecaj njihove države na svjetskoj sceni značajno oslabjeti. Prvi ministar Škotske uvjerava Škote da će upravo neovisnost osigurati jačanje nacionalne ekonomije, što će državi omogućiti bolje pozicioniranje u svijetu.

Naime, Škotska je u fiskalno boljem položaju od ostatka Velike Britanije i u posljednja tri desetljeća ostvaruje više poreznih prihoda po glavi stanovnika. Škotska također ima značajne komparativne prednosti u zelenoj tehnologiji, obnovljivim izvorima energije te kvaliteti vode i hrane. Unatoč tome što rast škotske ekonomije zaostaje za ostatkom Velike Britanije, država ipak prati ekonomske pokazatelje razvijenih zemalja slične veličine.

Nacionalisti također ističu da prema bruto dodatnoj vrijednosti po glavi stanovnika od 20.000 funti Škotska u Velikoj Britaniji zaostaje samo za Londonom i Sjeverozapadnom regijom. SNP isto tako naglašava da će Škoti, ako budu neovisni, po glavi stanovnika na godišnjoj razini raspolagati s 1.000 funti više nego sada. Vlada ističe i da će poboljšati sektor javnih usluga, što će uključiti izgradnju javne radiotelevizije i revolucioniranje dječje skrbi.

Novi izračun škotskog nacionalnog bogatstva po glavi stanovnika predstavlja dobar razlog za neovisnost. Prema bruto nacionalnom prihodu, Škotska među najrazvijenijim zemljama svijeta zauzima 10. mjesto, što je pet mjesta ispred Velike Britanije. Kada su u obzir uzme bruto domaći proizvod, Škotska je na osmom mjestu najrazvijenijih zemalja svijeta, što je osam mjesta bolje od Velike Britanije. Svi ti pokazatelji nacionalistima služe kao dokaz da Škotska može izgraditi snažnu neovisnu državu s dobrim izgledima za održavanje visoke stope zaposlenosti, pouzdanih javnih financija i visokog životnog standarda.

Nafta iz Sjevernog mora

Naftni sektor izravno i neizravno zapošljava 450.000 ljudi, no proizvodnja je zadnjih deset godina pala za 50 posto, a iskorištavanje posljednjih rezervi sve je teže.

Škotska se vlada nada da bi s visokim naftnim prihodima mogla uspostaviti državni investicijski fond po uzoru na Norvešku i njezin fond vrijedan 470 milijardi funti. Štoviše, vlada razmišlja o osnivanju čak dvaju fondova. Prvi bi se bavio promjenjivošću cijena nafte, dok bi drugi bio namijenjen financiranju dugoročnih investicija da bi se Škotska preobrazila u visokorazvijenu zemlju kao što je Norveška.

Salmond je pozdravio britanski prijedlog da se osnuje novi regulator za naftnu industriju, ali je odbacio Cameronovu tvrdnju da bi se "široka ramena" Ujedinjenog Kraljevstva mogla bolje nositi s teretom upravljanja tim sektorom. Napomenuo je da je London u zadnjih deset godina 16 puta promijenio poreze tom sektoru te da se u 17 godina promijenilo 14 ministara za naftu.

Profesor političke ekonomije Ronald MacDonald sa Sveučilišta u Glasgowu navodi da bi ovisnost o nafti neovisnu Škotsku mogla učiniti petro-državom, što će je snažno izložiti višim maloprodajnim cijenama, rastu plaća, značajnom trgovinskom deficitu i skupom izvozu.

Nesigurnost ulagača

Ono što je sigurno jest to da Britanija bez Škotske više neće biti šesta ekonomija svijeta. Mogla bi se tu postaviti i pitanja o dugoročnom učinku, odnosno hoće li Britanija zadržati mjesto u Vijeću sigurnosti i u skupini G7 u vrijeme kada se moć okreće prema novim svjetskim ekonomijama ubrzanog rasta.

Britanska ekonomija je najveća europska destinacija izravnih stranih ulaganja. Bez Škotske njih će sigurno biti manje, a ostatak Ujedinjenog Kraljevstva mogao bi se zato suočiti s većim deficitom, što budi nelagodu među investitorima.

Britansko ministarstvo financija objavilo je da će poštivati sva postojeća dugovanja, neovisno o rezultatu referenduma, kako bi smanjilo mogućnost za žestoku reakciju na burzama.

Bonitetna agencija Fitch najavila je kako će Britaniji bez Škotske trebati više vremena da vrati savršeni AAA kreditni rejting koji je izgubila u proljeće prošle godine.

Demografski problem

Neovisna Škotska mogla bi se suočiti i  s demografskim problemom. U Škotskoj radi premalo ljudi, a očekuje se da će se neravnoteža između zaposlenih i nezaposlenih koja iznosi 3,2 radnika na jednog umirovljenika dodatno produbiti. Osim toga, Škoti su među najmanje zdravim ljudima, kako u Velikoj Britaniji tako i u ostatku zemalja OECD-a. A kako stanovništvo postaje starije i sklonije obolijevanju, rasti će troškovi mirovina i zdravstvenog osiguranja, što će stvoriti dodatni pritisak na javni sektor i ugroziti vladine planove o gomilanju naftnih prihoda u državni fond.



 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag