Obavijesti

News

Komentari 88

Španjolski svećenik (75), prvi Europljanin preminuo od ebole

Španjolski svećenik (75), prvi Europljanin preminuo od ebole
4

Španjolski svećenik umro je u bolnici, nakon što je prebačen iz Liberije u Madrid. Časna sestra prevezena s njim je negativna na ebolu. SAD je odobrio uporabu lijeka

VIDEO

Prvi Europljanin zaražen virusom ebole umro je u bolnici u Madridu. Španjolski svećenik Miguel Pajares (75) bio je prvi čovjek koji je na liječenje od ebole stigao u Europu. Doputovao je vojnim zrakoplovom iz Liberije, te je uz jake mjere osiguranja prebačen u bolnicu u Madridu. Svećenik se zarazio dok je u bolnici u Liberiji, za nevladinu organizaciju, liječio oboljele. Španjolski svećenik primio je lijek Zmapp koji su primili i liječnici u Americi čije stanje je trenutno stabilno, prenosi BBC. S njim je u Španjolsku stigla i časna sestra čiji se test na virus ebole pokazao negativan. 

Broj umrlih u epidemiji u zapadnoj Africi dosegao je 1.013. SAD je odobrio upotrebu pokusnog lijeka u Africi nakon izravne žalbe liberijske predsjednice Ellen Johnson Sirleaf predsjedniku Obami. 

Predsjednica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan također je odobrila slanje dodatnih doza eksperimentalnog lijeka u Liberiju kako bi poduprla liječenje oboljelih liječnika.

Policija: Provodimo mjere opreza na svim graničnim prijelazima

Hrvatska policija poslala je medijima priopćenje vezano uz ebolu. Kažu kako je rizik zaraze ebolom u Hrvatskoj iznimno nizak. No temeljem uputa Ministarstva zdravlja provode se mjere općeg opreza i zaštite od ebole na svim graničnim prijelazima. 

Priopćenje donosimo u cijelosti:

"S obzirom na veliki interes javnosti vezano za zaštitu policijskih službenika, a time i građana od moguće pojave ebole koja se pojavila u nekim državama Afrike čiji državljani dolaze u Hrvatsku i traže azil ili turistički borave u našoj zemlji dajemo sljedeće priopćenje.  

 U cilju zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, pa tako i ebole koja se pojavila u nekim državama zapadne Afrike, Ministarstvo unutarnjih poslova u skladu s posebnim propisima kontinuirano i neposredno surađuje s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Temeljem upute Ministarstva zdravlja od travnja ove godine provode se mjere općeg opreza i zaštite od ebole na svim graničnim prijelazima. Sukladno navedenoj uputi, odnosno posebnim propisima, a prema analizi rizika, konkretnoj situaciji i iskazanim simptomima, za policijske i druge službenike preporučeno je korištenje osnovne zaštitne opreme za jednokratnu uporabu, kao što su zaštitne rukavice, zaštitna maska i sl., kojih policijske uprave imaju u dovoljnim količinama, a naložena je i kontinuirana opskrba te briga o ravnomjernom i pravovremenom zaduživanju.

 U skladu s uputom Ministarstva zdravlja, odnosno uspostavljenim referalnim sustavom, policijski službenici mogu kontaktirati dežurnog graničnog sanitarnog inspektora ili dežurnog epidemiologa poradi konzultiranja oko svakog stanja ili ponašanja stranaca, i izvan njihovog uredovnog radnog vremena.

Iako Republika Hrvatska nema direktnih zrakoplovnih ili pomorskih linija, tijekom granične kontrole provodi se poseban postupak tzv. profiliranja putnika kroz utvrđivanje itinerera svakog putnika i sukladno tome poduzimaju se propisane mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Nezakoniti migranti u Republiku Hrvatsku ne dolaze izravno s ugroženih područja, nego se prije nezakonitog ulaska uvijek duže vrijeme (od nekoliko mjeseci do nekoliko godina) zadržavaju u drugim državama jugoistočne Europe, uglavnom u Grčkoj. 

U Republici Hrvatskoj do sada nije bilo putnika ili osoba koja bi imala simptome ebole.

 Prihvatni centar za strance Ježevo i Prihvatilišta za tražitelje azila koji su zbog prirode svoga posla najizloženiji, funkcioniraju normalno uz provođenje navedenih standardnih mjera zaštite. 

Prema priopćenju Ministarstva zdravlja od 8. kolovoza 2014. godine, rizik od zaraze virusom ebole – hemoragijske groznice u Republici Hrvatskoj i dalje je iznimno nizak i u našoj zemlji nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze tom bolešću. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo stalno prate razvoj situacije i ovlašteni su donijeti odluku o proglašenju epidemije i konkretnim mjerama. Takva odluka zasad nije donesena, tako da su do tada na snazi opće i standardne mjere zaštite, uz standardnu zaštitnu opremu koja se i inače može koristiti kod razgovora ili kontakta s nezakonitim migrantima".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"