Obavijesti

News

Komentari 4

Sastanak Kerryja i Lavrova, traže mirno rješenje za Siriju

Sastanak Kerryja i Lavrova, traže mirno rješenje za Siriju
1

Kineski i ruski veleposlanici u UN-u razgovarali su s britanskim, francuskim i američkim predstavnicima iza zatvorenih vrata, no nisu željeli davati nikakve izjave za javnost

VIDEO

Predstavnici pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a sa sastanku u New Yorku u srijedu su razgovarali o planovima kako sirijsko kemijsko oružje staviti pod kontrolu. O istoj temi ranije su raspravljale Francuska, Velika Britanija i SAD. 

Kineski i ruski veleposlanici u UN-u razgovarali su s britanskim, francuskim i američkim predstavnicima iza zatvorenih vrata, no nisu željeli davati nikakve izjave za javnost, piše USA Today. 

Danas sastanak u Ženevi

- Rasprava je dobar uvod u današnji susret u Ženevi američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova - rekao je diplomat koji je želio ostati anoniman. 

- Ruska strana radi na izradi izvedivog, preciznog i konkretnog plana u kontaktima sa sirijskom stranom. Namjeravamo ga predstaviti u najkraćem roku i bit ćemo spremni na njemu raditi s glavnim tajnikom UN-a, članovima Vijeća sigurnosti UN-a i Organizacijom za zabranu kemijskog oružja - rekao je Lavrov.

Rusi traže da rezolucija jamči uništenje kemijskog oružja, no SAD zahtjeva da u njoj bude i osuda uporabe tog oružja od strane Asadovog režima, na što Rusija neće pristati budući da je njihov stav da su oružje koristili pobunjenici.

Prvi francuski prijedlog bio je da se vladi predsjednika al-Asada da ultimatum da odustane od kemijskog oružja ili da se suoči s kaznenim mjerama. Rusiji je takav tekst rezolucije neprihvatljiv.

Iz diplomatskih krugova rečeno je da je bilo drugih prijedloga rezolucija o kojima se raspravljalo, kao i pokušaja da nađe zajednički prijedlog. Rusija, koju podupire i Kina, stavila je, međutim, veto na tri rezolucije koje osuđuju Asadovu vladu i prijete sankcijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca