Obavijesti

News

Komentari 106

Što je sve Syriza obećala: Veći minimalac, besplatna struja...

Što je sve Syriza obećala: Veći minimalac, besplatna struja...
2

Syriza planira niz socijalnih mjera, pokretanje gospodarstva i promicanje porezne pravde, povećanje radnih mjesta za 300.000 u svim sektorima, povećanje plaća...

VIDEO

Ljevičarska Syriza koja je pobijedila u nedjelju na izborima u Grčkoj, u svojem je programu obećala da će odustati od mjera štednje. Svoj plan za izlazak iz krize podijelili su u četiri dijela : Borba protiv humanitarne krize, pokretanje gospodarstva i promicanje porezne pravde, pokretanje zapošljavanja, transformacija političkog sustava kako bi se produbila demokracija.

1. Borba protiv humanitarne krize

Troškovi programa borbe protiv humanitarne krize, koja uključuje interventne mjere za najugroženiji dio stanovništva iznose 1,9 milijardi eura .

Program uključuje besplatnu struju za 300 tisuća kućanstava od 300 kWh mjesečno po osobi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predviđa se i subvencionirana prehrana za 300.000 obitelji bez prihoda . U provedbu mjere bit će uključene javne agencije, lokalne vlasti, Crkva i humanitarne organizacije.

Uvodi se program socijalnih stanova , njih 30 tisuća, čija najamnina bi iznosila 3 eura po četvornom metru.

Za umirovljenike koji imaju mirovinu vraća se "božićnica" kao 13. mirovina.

Uvodi se besplatna medicinska skrb za nezaposlene bez zdravstvenog osiguranja.

Uvodi se besplatan javni prijevoz za dugotrajno nezaposlene i siromašne.

Ukida se poseban porez na toplinsku energiju (grijanje) i dizelsko gorivo , a cijena goriva za grijanje kućanstava vraća se na 0,90 eura, u odnosu na sadašnjih 1,20 eura po litri.

2. Pokretanje gospodarstva i promicanje porezne pravde

Troškovi ovih mjera procjenjuju se na 6,5 milijardi eura, a korist na tri milijarde.

Ovaj paket mjera usmjeren je na pokretanje gospodarstva, smanjivanjem poreznog opterećenja za realni sektor i građane, povećanje likvidnosti sustava i potražnje.

Pretjerano oporezivanje srednje klase i svih onih koji ne izbjegavaju porez, doveo je veliki broj građana u situaciju da su im ugrožena radna mjesta, privatna imovina, pa čak i fizička egzistencija, što pokazuje rastući broj samoubojstava.

Predviđa se omogućavanje otplate duga prema državi i državnim fondovima u 84 rate.

Prihodi koji se očekuju od naplate poreznih dugova trebali bi iznositi između 5 i 15% ukupnog duga, a naplata će biti olakšana sljedećim mjerama:

- zaustavljanje postupka prisilne naplate, blokade računa i oduzimanja nekretnine u kojoj dužnik stanuje, za sve one koji se uključe u proces nagodbe,

- zaustavljanje postupka prisilne naplate na 12 mjeseci za dužnike za koje se utvrdi da su bez prihoda,

- ukidanje protuustavnog tretmana duga prema državi kao počinjenog prekršaja,

- ukidanje obveznog depozita od 50% poreznog duga ako preduvjet za otvaranje sudske rasprave. Depozit će biti smanjen na 10 do 20%, ovisno o financijskim okolnostima dužnika.

Predviđa se i momentalno ukidanje jedinstvenog poreza na sve nekretnine, te uvođenje poreza na veliku imovinu . Planira se uvođenje većeg broja poreznih razreda kako bi se omogućilo progresivno oporezivanje.

Predviđeno je i restrukturiranje teško naplativih kredita za građane i tvrtke. To će uključivati individualnu procjenu dužnika, otpis dugova najsiromašnijima i opće načelo da rata za otplatu preostalih dugova ne prelazi 1/3 prihoda dužnika. Predviđa se i uspostava javne institucije koja će posredovati u naplati dugova.

Predložit će se zakon kojim će se zabraniti ovrhe nad jedinom nekretninom dužnika čija vrijednost je ispod 300 tisuća eura , a također se predviđa i zabrana preprodaje ili ustupanja dugova nebankarskim institucijama

Minimalna plaća podiže se na 751 euro.

Planira se osnivanje razvojne banke i banaka posebne namjene.

3. Pokretanje zapošljavanja

Planom je predviđeno neto povećanje broja radnih mjesta za 300.000 u svim sektorima gospodarstva: javnom, privatnom i socijalnom, što bi se trebalo vidjeti kroz dvije godine.

Plan zapošljavanja vodi računa o starijima od 55 godina, kao i o velikom broju nezaposlenih mladih.

Predviđa se i povrat institucionalnog okvira za zaštitu prava iz radnog odnosa, kao i vraćanje kolektivnih ugovora i arbitraže.

Plan predviđa ukidanje svih propisa koji omogućuju velika otpuštanja i neopravdane otkaze , kao i onih koji omogućuju iznajmljivanje radnika.

4. Transformacija političkog sustava

Programom je predviđena institucionalna i demokratska rekonstrukcija države . Želi se osnažiti predstavnička demokracija i uvesti nove institucije izravne demokracije.

Predviđa se regionalna organizacija države . Povećanje transparentnosti, ekonomske autonomije i djelotvoran rad općina i regija. Žele se osnažiti institucije izravne demokracije i uvesti nove.

Planira se osnažiti demokratsko sudjelovanje građana.

Uvođenje novih institucija, kao što su zakonodavne inicijative građana, građanski veto i inicijative za raspisivanje referenduma.

Predviđa se osnaživanje uloge parlamenta i smanjenje zastupničkog imuniteta.

Ponovna uspostava javne radio-televizije.

Pogledajte analizu našeg komentatora Borisa Rašete:

Pokretanje videa...

24sataTV 01:53
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...