Obavijesti

News

Komentari 42

Svjetski skandal: Amerikanci špijuniraju vaše profile na netu

Svjetski skandal: Amerikanci špijuniraju vaše profile na netu
1

Ne možete imati stopostotnu sigurnost i stopostotnu privatnost, rekao je Barack Obama uvjeravajući sugrađane da nitko ne prisluškuje njihove telefonske pozive

VIDEO

Američke tajne službe prate telefonske pozive i svu korespondenciju na internetu uz pomoć devet najvećih američkih internetskih kompanija. Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, YouTube i Apple su među nadziranim servisima. Nakon što su američki The Washington Post i britanski The Guardian objavili dosad nepoznatu antiterorističku aktivnost, potvrdio ju je i američki predsjednik Barack Obama. 

Bijela kuća tvrdi da prate neameričke državljane kako bi spriječili eventualne terorističke napade

Ali je još potpuno nejasno u kojem opsegu prate aktivnosti. 

- Ne možete imati stopostotnu sigurnost i stopostotnu privatnost - rekao je Obama uvjeravajući sugrađane da nitko ne prisluškuje njihove telefonske pozive.

Bijela kuća tvrdi da prate neameričke državljane kako bi spriječili eventualne terorističke napade. 

Prema prezentaciji koju je objavio The Washington post, pomoću projekta PRISM, tajne službe imaju pristup chatu, mailu, videima, fotografijama i spremljenim podacima u devet najvećih servisa kojima se svi koristimo. Sve traje još od 2007. godine i predsjednika Georgea Busha, a danas Obama kaže da su programi pod kontrolom kako ne bi bilo zlouporaba. 

Pomoću projekta PRISM, tajne službe imaju pristup chatu, mailu, videima, fotografijama i spremljenim podacima u devet najvećih servisa kojima se svi koristimo. Sve traje još od 2007. godine

Američko zakonodavstvo razlikuje se od europskog i daje znatno veće ovlasti sigurnostnim službama. No i njima je uglavnom potreban sudski nalog, koji je u Europi obvezan. EU je zato zatražio dodatne informacije od SAD-a zabrinut za narušavanje privatnosti i ljudskih prava. 

- Imamo samo informacije iz tiska. Zabrinuti smo za posljedice na privatni život europskih građana - rekla je europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem. Amerikanci tako mogu pratiti svaki vaš korak na internetu i vaše privatne profile. 

- Praćenja i nadziranja je uvijek bilo, samo je pitanje za što se ti podaci koriste i zlorabe li se. To zasad nije jasno - kaže Dražen Tomić, glavni urednik informatičkog portala ictbusiness.info. 

Nakon što je skandal izašao u javnost, kompanije su počele opovrgavati da su uključene u program. Iz Facebooka, Googlea, Applea, Yahooa i Microsofta priopćili su kako nisu dali odobrenja niti sudjeluju u programu PRISM. Ako se to dogodilo, bilo je, kako uvjeravaju, bez njihova znanja. 

- Oni moraju znati je li netko neovlašteno ulazio u njihov sustav. Ako tome nije tako, onda imaju golem sigurnosni problem - kaže Tomić o ovoj tvrdnji internetskih tvrtki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...