Obavijesti

News

Komentari 83

U Doboju našli više od 20 tijela, pomoć u BiH poslao i Japan

U Doboju našli više od 20 tijela, pomoć u BiH poslao i Japan
58

U Posavini prijeti izlijevanje Save te se strahuje da će, dođe li doista do toga, kraj biti potopljen. Civilna zaštita, vojska i građani su cijelu noć uspješno branili nasip

VIDEO

U Bosni i Hercegovini stanje je i dalje dramatično. Četvrtog dana poplava najteža je situacija u Posavini. Tamo prijeti izlijevanje Save te su Civilna zaštita, vojska i građani cijelu noć branili nasip.

- Neće ostati ni milimetar suhog ako se izlije Sava, voda će ići preko krovova zgrada - izjavio je za Klix.ba Ilija Jeziđić, voditelj tamošnje Civilne zaštite.

Vodostaj Save raste, pa je u Grebnicama evakuirano najugroženije stanovništvo jer je ostalo samo nekoliko centimetara od izlijevanja te rijeke.

U Doboju pronašli više od 20 tijela 

Kako piše Dnevni avaz, načelnik općine Doboj Obren Petrović potvrdio je  da je  u poplavama poginulo najmanje 20 ljudi, no sumnja se da je broj žrtava i veći. 

- Imamo donji dio grada gdje, strahujemo, ima najviše mrtvih. Nismo uspjeli te osobe izvaditi iz vode, još ima tijela u vodi... Taj dio grada nije očišćen i strahujemo da će tamo biti najviše stradalih. Tokom noći i sutrašnjeg dana ćemo ih izvlačiti. Isporučili smo do sada više od 20 sanduka za tijela stradalih i mi ćemo platiti sahranu za te ljude - rekao je Petrović za Klix.ba.

Ipak, iz dobojske policije demantirali su takve informacije. 

Direktor policije Republike Srpske (RS) Gojko Vasić je ranije potvrdio je i to da je u Doboju zabilježena pljačka imovine građana.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović potvrdio je da su u tom gradu uništena četiri mosta. Pod vodom je oko 22 objekata,  a šteta na cestama je velika. 

Japan odobrio pomoć vrijednu 78 tisuća eura za BiH

Pomoć dolazi kao odgovor na molbu koju su uputile institucije BiH uslijed velikih šteta uzrokovanih poplavama. 

Vlada Japana odlučila je odobriti pomoć za Bosnu i Hercegovinu u vidu dušeka, tankova za vodu, agregata za struju, vreća za spavanje itd. čija je vrijednost 10 milijuna japanskih jena (oko 78.125 eura).

Predmetna pomoć bit će uručena preko Japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA) i dolazi kao odgovor na molbu koju su uputile institucije Bosne i Hercegovine uslijed velikih šteta uzrokovanih poplavama. 

- Vlada Japana odlučila je da odobri ovu pomoć vođena humanitarnim razlozima kako bi pomogla ljudima ugroženim poplavama, ali i u svjetlu prijateljskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine - priopćeno je iz Veleposlanstva Japana u BiH.

Evakuacija sela Biljevina

U subotu ujutro je počela i evakuacija sela Biljevina u kojem mještani pokušavaju prebaciti ženu i djecu preko planina do Žepča.

Svi radno sposobni su uključeni u sređivanje puteva kako bismo mogli traktorima, multikultivatorima i drugim sredstvima prebaciti žene i djecu do Gornje Golubinje. Iz tog mjesta trebali bi nastaviti prema Žepču - izjavio je za Klix.ba Zuhdija Ridžal, te dodao da je iz te regije dosad evakuirano najmanje dvije tisuće osoba.

Popustio nasip na Batkoviću

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić potvrdio je da je nasip na Batkoviću na rijeci Savi u blizini Bijeljine popustio i da počinje evakuacija stanovništva.  

 - Bit će evakuirano oko deset tisuća ljudi. Sava je viša od devet metara. Bujica ne bi trebala doći do grada jer će je zaustaviti kanali - izjavio je Mićić za RTRS.

U Maglaju dvije žene poginule 

Dnevni Avaz je objavio da su dvije žene smrtno stradale u Maglaju. U gradu nema struje i pitke vode, a prekinute su i telefonske veze. 

Reporterka lista je izvijestila da Dom zdravlja nije u funkciji, te da bolesne i povrijeđene prebacuju u džamiju u mjestu Misurići. Tamo im pomažu liječnici i medicinsko osoblje iz Tešnja.

U Bijeljini i Zavidovićima se stanje smiruje

U Bijeljini trenutačno traje evakuacija građana samo za hitne slučajeve, a mjestimično dolazi do prelijevanja vode preko nasipa u Rači.

Unatoč tome, situacija se tamo ipak smiruje jer je rijeka prestala rasti jučerašnjim intenzitetom. Bolje je i u Zavidovićima jer se voda povukla s ulica, no problem ostaju klizišta.

Više u članku: Ljudi bježe iz domova u strahu od klizišta, razapeli su šatore

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa