Obavijesti

News

Komentari 154

Nadzor: NATO šalje izviđačke avione ne granicu s Ukrajinom

Nadzor: NATO šalje izviđačke avione ne granicu s Ukrajinom
10

Rusi su u posliijepodnevnim satima upali u ukrajinsku pomorsku vojnu bazu blizu krimskog grada Bakčisaraja pri čemu su otvorili paljbu iz automatskog oružja

VIDEO

Ukrajinski vojnik rekao je u da su ruski vojnici  poslijepodne otvorili vatru iz automatskog oružja tijekom preuzimanja ukrajinskog mornaričkog položaja na Krimu. Vojnik je rekao da su ruski vojnici provalili u bazu u blizini grada Bahčisaraja oko 2 sata. 

Navodno nitko od ukrajinskih vojnika nije ozlijeđen, a zapovjednik baze pokušao je pregovarati o kraju akcije.

NATO će poslati svoje izviđačke zrakoplove u Poljsku i Rumunjsku, svoje članice koje graniče s Ukrajinom, kako bi nadzirali ukrajinsku krizu. Letovi zrakoplova tipa Awacs odobreni su danas, izvijestio je glasnogovornik NATO-a, prenosi BBC.

Pripreme za pripajanje Krima

Premijer Krima Sergej Aksjonov rekao je u ponedjeljak da su pripreme za pripajanje te južne ukrajinske regije Rusiji već počele, javljaju RIA Novosti. Na Krimu bi 16. ožujka trebao održati referendum.

Ruske vlasti su već najavile kako će stanovnici Krima, ako se pripoje Rusiji, moći birati da li žele rusku ili ukrajinsku putovnicu. Osim toga kao službeni jezici proglasit će se ruski i krimski. 

Američki veleposlanik u Kijevu Geoffrey Pyatt rekao je da SAD neće priznati rezultate "takozvanog" referenduma u Krimu, koji bi se trebao održati iduće nedjelje, prenosi Guardian.

Pyatt je rekao da će Washington poduzeti daljnje korake protiv Rusije ako ta zemlja iskoristi referendum za legitimizaciju okupacije Ukrajine.

Ukrajina naredila vojne vježbe

Ukrajinski ministar obrane u prelaznoj vladi Igor Tenjuh je rekao kako je naredio vojnu vježbu te punu vojnu pripravnost. Prorusko vodstvo Krima je pak tu vježbu nazvala agresijom. 

Amerika je pak poslala 12 borbenih zrakoplova u Poljsku. Na vojnu vježbu u Poljskoj do četvrtka bi trebalo stići 300 američkih vojnika. Navodno su tu vježbu planirali već ranije, piše Bild. 

Ukrajina će se možda morati naoružati nuklearnim oružjem ako SAD i druge svjetske sile ne provedu sigurnosni pakt koji ih obvezuje da ponište preuzimanje Krima, rekao je ukrajinski parlamentarac Pavlo Rizanenko za USA Today.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"