Obavijesti

News

Komentari 36

Zatvorena birališta u Škotskoj: Glasovi će se brojati cijelu noć

Zatvorena birališta u Škotskoj: Glasovi će se brojati cijelu noć
27

Milijuni Škota na današnjem referendumu odlučivali su o neovisnosti svoje zemlje. 97 posto Škota registriralo se na svojim biračkim mjestima. Prvi rezultati očekuju se ujutro

VIDEO

Četvrtak, 18. rujna za milijune Škota bio je dan odluke. Prvi put u svojoj povijesti na referendumu su odlučivali hoće li napustiti 307 godina dugu zajednicu s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva. Referendumsko pitanje je glasilo: "Treba li Škotska biti neovisna zemlja?". 

Pravo izlaska na referendum imalo je oko 4,3 milijuna građana, a njih se 97 posto registriralo na svojim biračkim mjestima.

Točno u 22 sata (odnosno 23 po hrvatskom vremenu) zatvorena su sva birališta, njih 2608. Glasovi u 32 kruga u Škotskoj odmah se počinju prebrojavati. Svi rezultati će se slati u središnjicu škotskog izbornog povjerenstva. Prvi rezultati očekuju se oko 2 ujutro, a konačne rezultate trebali bi objaviti između 7.30 i 8.30 sati po hrvatskom vremenu.

Većina ipak za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema posljednjim anketama objavljenim u srijedu navečer, tijesna većina škotskih glasača je za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema anketi YouGova provedenoj na dan referenduma, većina birača u Škotskoj odbacila je ideju o osamostaljenju svoje države, izvijestio je Reuters. Protiv neovisnosti izjasnilo se 54 posto, a za 46 posto anketiranih birača. Službeni rezultati bit će objavljeni naknadno.

Predstavnik YouGova Peter Kellner u razgovoru za BBC rekao je da je vjerojatnost da će službeni rezultat biti u skladu s rezultatom današnje ankete 99 posto, ali je cinično napomenuo da bi se za nekoliko sati moglo pokazati da je ispao potpuni idiot.

Bilo je i incidenata

Od sedam sati kada su se birališta otvorila, diljem zemlje su se stvorili redovi građanaBivši britanski premijer Gordon Brown bio je među prvima koji su jutros izišli na birališta, a dan ranije kazao je da će na referendumsko pitanje zaokružiti 'ne'.

Škotska policija odlučila je na brojna biračka mjesta postaviti policajce navodeći kako se radi o mjeri opreza s obzirom da se na biralištima očekuje izuzetno velik broj ljudi. Iako je glasnogovornik policije rekao kako ne očekuje nerede, incidenata je bilo.

Pristašu škotske nezavisnosti uhitila je u petak policija nakon što je ispred biračkog mjesta u Clydebanku udario unionista koji je želio glasati protiv odcjepljenja, javlja Daily Mail. Drugi je, pak, udario slijepca (75) koji je u četvrtak dijelio pamflete protiv odcjepljenja, dok su vandali na izbornom mjestu u Glasgowu grafitom zaprijetili: "Glasajte 'da', inače se čuvajte".


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora