Obavijesti

Tech

Komentari 4

BlackBerry pristao: Fairfax će ih kupiti za 4,7 milijardi dolara

BlackBerry pristao: Fairfax će ih kupiti za 4,7 milijardi dolara
4

Konzorcij će otkupiti sve dionice koje ne drži Fairfax. Odlaskom u privatne vode kompanija planira promijeniti fokus djelatnosti, no budćnost i dalje ostaje upitna

VIDEO

Kanadska tvrtka BlackBerry danas je objavila kako je pristala na prodaju konzorciju prevođenom najvećim dioničarem, Fairfax Financial Holdingsom, za 4,7 milijardi dolara. Prema dogovoru dioničari BlackBerryja primit će 9 dolara u gotovini za svaku dionicu koju posjeduju.

Konzorcij će za gotovinu otkupiti sve dionice koje trenutno ne drži Fairfax - a drži oko 10 posto. Transakciju će obaviti uz financijsku podršku banaka Merrill Lynch i BMO Capital Markets.

BlackBerry, koji je donedavno nosio ime RIM, proslavio se kao proizvođač naprednih mobilnih uređaja namijenjenih prvenstveno poslovnim ljudima. Međutim, u posljednjih nekoliko godina zapao je u probleme, suočen s konkurentima kao što su Apple i njihov smartphone iPhone. Tvrtka je prošli tjedan objavila kako će zbog velikog gubitka otpustiti 35 posto radnika.

Nakon poteza kanadskog osiguravatelja koji otkupom dionica privatizira kompaniju, pitanje je što će biti s kompanijom i korisnicima BlackBerryja? Procjene Forbesa su da ima više od 50 milijuna korisnika, koji su i dalje prilično odani svojim uređajima. Dok neki vide nadu u ovom poslovnom potezu, drugi i nisu baš optimistični.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kakva će biti budućnost?

- Odlazak u privatne vode ne mijenja nužno budućnost kompanije. Sve što se jamči je promjena vlasničke strukture. Ovo nije čavao u lijes, ali ni velika prilika za popravak. Bez obzira na to tko drži dionice, i dalje se moraju natjecati na tržištu s jakom konkurencijom. Privatizacija samo osigurava rad bez tolikog pritiska javnosti - kaže analitičar Chris Umiastowski za CNN.

Šefa Fairfaxa, Prema Watsu, često nazivaju i kanadskim Warrenom Buffetom, a imao je odlične rezultate kao investitor. Njegov plan je privatizacijom BlackBerryja promijeniti fokus na 'superiorna i sigurna enterprise rješenja'. 

BlackBerry očekuje ogromne gubitke, 4500 ljudi gubi posao

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje