Obavijesti

Tech

Komentari 63

Cijene svuda jednake: Od ove srijede ukida se mrski roaming!

Cijene svuda jednake: Od ove srijede ukida se mrski roaming!
3

Više nećemo plaćati uslugu korištenja mobilne mreže u inozemstvu, te ćemo razgovarati i surfati po jednakim cijenama kao doma. Sve moguće zlouporabe strogo će se kontrolirati...

VIDEO

Treba pričekati i vidjeti kako će to sve funkcionirati u praksi. Operateri će sve kontrolirati i neuobičajeno ponašanje sankcionirati. Moraju spriječiti da pojedinci zloupotrijebe dobar sustav, rekao nam je Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije.

- Ljude je strah nepredviđenih troškova. No operateri neće ništa naplatiti prije nego što vas obavijeste. Ako se usluga roaminga normalno koristi, za povremene posjete inozemstvu neće ništa dodatno naplatiti - kaže Lubura.

Iako više nećemo plaćati uslugu korištenja mobilne mreže u inozemstvu, Lubura napominje da će naš operater to morati platiti operateru čiju smo mrežu koristili.



- Naši operateri će ipak nešto zaraditi jer puno više stranaca dolazi u Hrvatsku nego što naših odlazi u inozemstvo - rekao je Lubura.

Dodaje da, pokuša li na primjer, kod nas netko koristiti karticu kupljenu u drugoj zemlji, taj operater će je nakon nekog vremena isključiti primijeti li da se nikad ne koristi u matičnoj zemlji.

Pitali smo naše operatere o pravilima “Roam like at home” (i u inozemstvu kao doma). 

Iz Vipneta su nam odgovorili da će kontrolirati pravedna uporabu i provjeravati ima li prekomjernog korištenja roaming usluga po domaćim cijenama. Uvest će i prag za korištenje podatkovnog prometa po domaćim cijenama, pratiti aktivnosti SIM kartice i gdje je tko boravio, a mogu tražiti i potvrdu boravišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Iz Hrvatskog Telekoma odgovorili su nam da se i u roamingu primjenjuju obračunske jedinice kao i u domaćem prometu. Kad je netko u drugoj vremenskoj zoni, a ima tarifu ovisnu o dobu dana, računat će onu kao doma. Budu li naplaćivali nekome naknadu za roaming, poziv najviše može stajati 1,76 kuna, SMS 0,55 kuna, a 1,86 kuna megabajt prometa. Tele 2 odgovara da se minute iz tarifa u EU troše isto kao i u Hrvatskoj, a jednake su i cijene i uspostave poziva. Svima koji imaju neograničene megabajte dodijelit će neku količinu podatkovnog prometa za surfanje u EU. Oni koji imaju uključenu određenu količinu podatkovnog prometa, i u EU roamingu koristit će ga kao i u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'