Obavijesti

Tech

Komentari 35

Doniraj USB za borbu protiv izolacije u Sjevernoj Koreji

Doniraj USB za borbu protiv izolacije u Sjevernoj Koreji
1

Aktivisti iz Južne Koreje i SAD-a radi na krijumčarenju USB memorija u jednu od najizoliranijih zemalja na svijetu kako bi njenim stanovnicima omogućili pristup znanju o svijetu izvan zemlje

VIDEO

Živimo u vremenu kada se sve više oslanjamo na internet i arhiviranje podataka u oblaku. Ne tako davno vrlo popularne USB memorije polako postaju zastarjela tehnologija fizičkog svijeta. No, ako imate gomilu USB stickova s kojima više i ne znate što ćete možete ih iskoristiti u dobru svrhu - probijanja izolacije Sjeverne Koreje. 

Skupina aktivista iz Južne Koreje i Amerike radi na krijumčarenju USB memorija u jednu od najizoliranijih zemalja na svijetu. Oni žele probiti intelektualnu kontrolu te zatvorene diktature te omogućiti stanovnicima Sjeverne Koreje da dobiju bolje znanje o svijetu. 

Fondacija za ljudska prava iz New Yorka i neprofitna organizacija Forum 280 iz Silicijske doline pokrenula je inicijativu doniranja USB memorijskih stickova. Namjera im je ispuniti te memorije filmovima i TV serijama iz Amerike i Južne Koreje. Zatim te "zabranjene sadržaje" na razne načine prebacuju u Sjevernu Koreju. 

Tako žele raspršivati ideologiju i iluzije koje režim Sjeverne Koreje nameće svom narodu uvjeravajući ih da je vanjski svijet siromašan, opasan, neprijateljski orijentiran i inferiorniji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Možete se uključiti tako da nam pošaljete USB memoriju, a mi ćemo je poslati u Sjevernu Koreju. To je tehnologija koja tamo provjereno funkcionira. Svaki stick ima potencijal nekome promijeniti život - uvjeren je glavni strateg newyorške Fondacije za ljudska prava. 

PC računala su i dalje rijetkost u Sjevernoj Koreji, a internet je dostupan samo eliti. No postoje jeftini kineski video playeri koji mogu primati USB stickove i SD kartice. Također, sve više je i smartphonea. Ovi aktivisti vjeruju da je ovo uspješan projekt i žele povećati broj memorija koje prebace u Sjevernu Koreju. Šalju ih i balonima preko granice, ubacuju ih u prikolice kamiona koji ulaze iz Kine u Sjevernu Koreju, a krijumčare štite podmićivanjem carinika s obje strane granice. 

Godišnje prebace između 3000 i 5000 USB memorija, a žele povećati to na 2000 mjesečno u sljedeće tri godine. 

Namjeravaju čak pokrenuti i Indiegogo kampanju za prikupljanje donacija za proširenje ovog projekta. Nadaju se da će tako povećati svijest među stanovnicima Zapada o životu u Sjevernoj Koreji i tako ih motivirati na konkretniju pomoć. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković