Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 3

Pridružite se Velikoj Eko akciji 22. listopada u Bakarcu

Pridružite se Velikoj Eko akciji 22. listopada u Bakarcu
9

Eko akcija najavljena za 15.10. zbog prognozirane kiše odgađa se za 22.10. Podržite Veliku Eko akciju i pridružite nam se u čišćenju jednog od najpoznatijih hrvatskih zaljeva, Bakarskog zaljeva.

VIDEO

Zajedno s građanima, aktivistima i svim ostalim partnerima 24sata i ove godine nastavlja Veliku EKO akciju čišćenja okoliša. U Republici Hrvatskoj svake godine po stanovniku proizvedemo oko tri tone otpada. Ako znamo da skoro 90 posto od toga niti recikliramo niti spaljujemo, kao i to da u našoj zemlji još uvijek postoji između 1500 i 3000 divljih odlagališta, onda znamo i to da je riječ o velikom i opasnom udaru na naše zdravlje i sigurnost našeg okoliša.

Običan otpad – komunalni, građevinski, poljoprivredni - sigurno nije najgori ekološki problem modernog društva, ali je najuočljiviji i prvo mjesto djelovanja na kojem građani pokazuju da žele živjeti dostojanstveno i da uzimaju svoju budućnost u vlastite ruke. Zbog svega toga, zbog boljeg i zdravijeg mjesta za život, sa dosad očišćenih 20 lokacija uklonili smo 355 kubičnih metara otpada iz mora i s kopna. Stotine volontera Velike EKO akcije u protekle tri godine uklonili su gomile smeća i time postali oni zbog kojih taj isti posao sutra neće morati obavljati naša djeca i unuci. U cijeloj priči oko Velike EKO akcije posebno je bitno to što se svi volonteri pritom dobro zabavljaju i dokazauju da doista mogu mijenjati svijet oko sebe. 

More je najvrednija prirodna baština u našo zemlji, a Bakarski zaljev je jedno od najprepoznatiljivijih točaka u percepciji ekološkog kaosa u Hrvatskoj. Barem je tako bilo dok je još radila koksara. Upravo je zato mjesto Bakarac nakon akcije održane 2014. godine i ove godine odredište Velike EKO akcije 24sata, prijatelja/volontera i naših partnera u kojoj ćemo u subotu 22.10. od 10 sati čistiti podmorje na lokacijama Melina, Mala plažica, Prva kućica i Sridnja. Neki od 300-tinjak mještana i danas pamte vremena u kojima su u svom zaljevu vrebali tune i računali na prihod od noćenja u hotelskom smještaju. Sve to odavno je stvar pukog kolektivnog pamćenja.

U subotu u osam sati ujutro iz Zagreba, ispred zgrade 24sata, kreće autobus s volonterima koji će na rivi uz pomoć volontera iz RŠK Tunera i svih ostalih koji se žele pridružiti prihvatati izronjeni otpad i ubacivati ga u kontejnere. A njega će pak vrijedno izranjati ekipa entuzijasta iz ronilačkog kluba KPA Adria iz obližnje Kraljevice a pripomoći će i zagrebačke kolege iz Društva za podvodne sportove Zagreb.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

More pokriva 71 posto Zemljine površine, a prostorno čini u stvari više od 90 posto svih staništa živih bića na Zemlji. Iz mora potječe i sav život, a planete udobne za život teško je pronaći. 

I u ovogodišnjoj Velikoj Eko akciji rad volontera i organizacija okupljenih oko 24sata logistički će pomagati i INA, Labud ZagrebGrad Kraljevica, TZG Kraljevice, KPA Adria i RŠK Tunera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu
PROMO

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak
PROMO

Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak

Restoran Tajer je prije nekoliko godina u srce Zagreba vratio tradicionalnu kuhinju te slovi kao svojevrsni zaštitnik starinskog, međimurskog načina pripreme hrane
Plodine otvorene u Donjem Miholjcu
PROMO

Plodine otvorene u Donjem Miholjcu

Plodine i u 2024. nastavljaju snažnu ekspanziju maloprodajne mreže trgovina. Godinu nastavljaju otvorenjem još jednog supermarketa, ovoga puta u Donjem Miholjcu. Ovim otvorenjem Plodine broje 132 supermarketa diljem Hrvatske.